Letiště Václava Havla loni odbavilo přes 12 milionů cestujících, meziročně nejvíc za 10 let

Pražské Letiště Václava Havla loni odbavilo přes 12 milionů cestujících. To je skoro o 8 procent víc než v předchozím roce. Letiště uvádí, že je to největší nárůst minimálně za posledních deset let. Víc cestujících podle letiště přilákal třeba nový program slevových pobídek pro stávající partnery, kteří otevírali nové destinace. Na letišti začali také působit noví dopravci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, Praha

Letiště Václava Havla, Praha | Foto: Filip Jandourek

V průměru halami největšího letiště v Česku prošlo každý den 33 tisíc cestujících. Nejčastěji létali do Francie, Ruska, Velké Británie, Německa nebo Itálie.

„Růst počtu přepravených cestujících na pražském letišti souvisí s globálním růstem poptávky po letecké dopravě. Za tímto trendem stojí hlavně zlepšení ekonomické situace a také klesající cena paliva, která leteckým dopravcům umožňuje nabízet nižší ceny letenek,“ říká Jiří Vyskoč, ředitel pro letecký obchod Letiště Václava Havla v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražské letiště odbavilo přes 12 milionů cestujících. Více s Jiřím Vyskočem, ředitelem pro letecký obchod Letiště Václava Havla

K výsledku přispěla podle Vyskoče i obchodní politika letiště. Díky finančním pobídkám přivítalo letiště šest nových dopravců a 27 nových leteckých linek.

„Praha je jednou z nejžádanějších cílových destinací. Díky své poloze ve středu Evropy má zajímavý potenciál k dalšímu růstu i jako vstupní brána do regionu střední Evropy,“ dodává Vyskoč.

Loni přibylo i cestujících, kteří v Praze nepřestupují, ale naopak tady svůj let začínají nebo končí. Do Prahy v roce 2015 létalo 64 leteckých společností na pravidelných linkách do 141 destinací.

Pražské letiště loni odbavilo meziročně o 7, 9 pct více lidí | Foto: ČTK

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme