Lidé z panelových domů mohou opět žádat o dotace na opravu

Program Nový panel začne znovu přijímat žádosti o dotace k úrokům. Kvůli šetření vlády byl tento program loni zastaven. Ale teď už opět začne Českomoravská záruční a rozvojová banka, která dotace poskytuje, přijímat nové žádosti, a to od pondělí 4. dubna. Vláda totiž rozhodla, že posílí Státní fond rozvoje bydlení o miliardu korun na podporu oprav bytových domů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oprava paneláku

Oprava paneláku | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

Obnovený program dotací k úrokům je jen jednou částí programu Panel. Druhá část, záruky za úvěry, běží celou dobu bez přerušení. O oba druhy podpory mohou požádat majitelé bytů, vysvětluje ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky Ladislav Macka.

„Všichni majitelé, tedy fyzické i právnické osoby, mohou to být i města a zároveň se o to zajímají společenská družstva a společenství vlastníků bytových jednotek. Může to být i celý dům, kde je bytových jednotek několik,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak je to s programem Nový panel, zjišťovala zpravodajka Jitka Hanžlová.

Uvolněná miliarda korun na dotace k úrokům by mohla podle Ladislava Macky stačit na uspokojení více než tisícovky žádostí, tedy na renovaci více než 28 tisíc bytů.

„Běží program záruční, kde máme připravenou částku 205 milionů korun a očekáváme, že by se mohly poskytnout záruky v hodnotě 600 milionů korun,“ tvrdí Macka.

Co se týče dotací k úrokům, je podstatné to, že nejde o peníze na projekt. Na to musí žadatelé myslet.

„Žadatel musí mít u některé banky úvěr, což je financování jeho potřeby – společně s vlastními zdroji. Pak žádá naši banku na příspěvky na úroky. Přiděluje je Státní fond rozvoje bydlení, protože je to jeho program a my jsme zprostředkovatelé. Nejjednodušší cesta je podívat se na naši internetovou stránku, kde jsou nejen informace, ale i žádosti, které se dají vyplnit a pak poslat nebo předložit u některé z našich poboček,“ radí ředitel banky.

Při rozhodování o poskytnutí dotace hraje velkou roli, na co je úvěr určen. Přednost dostávají projekty, které prodlouží životnost domu nebo bytu. A podle toho se také řídí výše dotace k úrokům na úvěr.

Stát podpořil už statisíce bytů

„Jsou upřednostněny především opravy například statických vad, vylepšení energetické situace jako zateplení, výměna oken, výměna výtahu za modernější. Tam je možné poskytnout příspěvek ve výši dvou až čtyřprocentních bodů k úrokové sazbě. To se rozlišuje podle obsahu oprav. Program je učen na opravy panelových i nepanelových domů,“ vysvětluje ředitel Macka.

Od roku 2001 podpořil stát tímto způsobem rekonstrukci 355 tisíc bytů a jen za loňský rok to bylo 22 600 bytů. Výhodou podpory úvěrů nebo dotací na úrok je to, že příjemce podpory se musí sám snažit o financování rekonstrukce. Dostane se ale snáze k půjčce a stát mu pomůže i s úroky.

Finance může stát točit, protože například garance se mu vrací. Přesto loni na část programu došly peníze.

Nový panel versus Zelená úsporám

Generální ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky Macka si myslí, že je to tím, že si najednou konkurovaly dva způsoby státní podpory. Tím druhým byl program Zelená úsporám.

„Je to dost nekoordinované. Poskytování záruk a přípěvek na úhradu je daleko efektivnější, neboť to není rozdávání prostředků, ale podpora poskytnutí úvěrů, kde se maximálně zapojují zdroje vlastníků. Na konci se ukázalo, že Zelená úsporám nevystačila, že dotace se velmi rychle vyčerpaly," míní.

Jak Ladislav Macka tvrdí, je to typická vlastnost dotací. „ Je jich je málo a chtějí je všichni. Dnes se neví, zda bude program zahájen a kdy. To opět programu přitěžuje, protože investoři, mají-li se rozhodnout, zda brát úvěr, nebo dotaci, samozřejmě čekají na dotaci, která je pro ně příhodnější.“

Obě části programu Panel běží. O dotace k úrokům z úvěrů na rekonstrukce bytů a domů mohou lidé opět žádat od příštího pondělí 4. dubna.

Jitka Hanžlová, Markéta Bartošová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme