Loni stačila na založení ‚eseróčka‘ koruna. Stát chce výši základního vkladu opět změnit

Do podnikání se v loňském roce pustili i chudší živnostníci a mladí lidé, kteří neměli dost peněz na rozjezd firmy. Stačilo jim, aby do základního kapitálu společnosti s ručením omezeným vložili pouhou korunu. Jenže ministerstvo spravedlnosti chce pravidla byznysu znovu upravit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká koruna (ilustrační foto)

Česká koruna (ilustrační foto) | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Měla to být šance pro začínající podnikatele, kteří nemají dost peněz na rozjezd firmy. Na založení společnosti s ručením omezeným jim nově stačila pouhá koruna. Umožnil to loni nový občanský zákoník a navazující zákon o obchodních korporacích.

Do byznysu se tak pustili někteří studenti nebo vědci, kteří si lacino založili takzvané startupy. Kvůli plánovanému navýšení už ale zřejmě nová korunová „eseróčka“ nevzniknou.

Sčítání, odčítání, násobení, dělení. Pár kliků na internetu a dítě si hned vyzkouší základy matematiky. Mladý podnikatel Jiří Dobrý z Brna přišel s jednoduchým nápadem, jak školákům zpříjemnit počty. Jeho webový projekt Matematika hrou využívaly stovky škol a tisíce žáků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané změně výše základního vkladu pro založení společnosti s ručením omezeným natáčela Petra Benešová

„Na webu je obrovské množství různých stránek, kde si děti mohou procvičovat matematiku. Povětšinou je ale dělají učitelé, kteří nejsou moc dobří programátoři. Já byl v tomto směru odborník a udělal jsem to tak, aby si děti mohly procvičovat matematiku jednoduše,“ popisoval na začátku loňského roku Jiří Dobrý.

Patřil mezi byznysmeny, kteří uvítali jednodušší způsob, jak si založit společnost s ručením omezeným.

Podobně postupovali i další mladí podnikatelé, a to právě z důvodu, že nepotřebovali vklad 200 tisíc hned na začátku.

„Jde většinou o lidi, kteří jsou po škole, začínají podnikat a myslí to vážně. Takže naplno rozjíždí startup nebo nějakou firmu,“ vysvětloval Vojtěch Krmíček z Jihomoravského inovačního centra, které pomáhá s byznysem talentovaným lidem.

Jenže po roce fungování firem za korunu by se opět měla pravidla změnit, říká náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán.

„Je to móda, která byla před deseti lety v Evropě. Nikdy s tím dobré zkušenosti nebyly. Pozitivní efekt z toho nevyplynul, více lidí do podnikání nevstoupilo. Jen tam, kde někdo chce zneužívat tu formu například na takzvané karuselové podvody na DPH, tak se mu to dělá snáz,“ vysvětluje Pelikán.

Nový občanský zákoník: Na založení 'eseróčka' bude stačit jediná koruna

Číst článek

Pravděpodobně by tak opět podnikatelé investovali do základního kapitálu 200 tisíc korun. Podle právníka Bohumila Havla, který se specializuje na obchodní právo, to ale není šťastné řešení.

„Návrat zpátky je kontratrend, který v Evropě vidíme. Je to dokonce v rozporu s tím, kudy se vyvíjí evropské obchodní právo,“ tvrdí.

Během loňského roku tak vznikaly desítky společností s nižším základním kapitálem.

„V praxi se to používá ne nutně za korunu, ale níž než 200 tisíc korun. Tudíž často vidím společnosti, které mají základní kapitál třicet, čtyřicet či padesát tisíc, nebo samozřejmě i méně,“ popisuje Havel.

„Nicméně je třeba si uvědomit, že to má ne úplně pozitivní daňové konsekvence, tudíž je to skutečně vyloženě na startupy pro začínající podnikatele,“ dodává právník.

Změny pro společnosti s ručením omezeným připravuje ministerstvo spravedlnosti v takzvané druhé, velké novele občanského zákoníku. Do vlády by měla jít v polovině roku.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme