Maďarská vláda chce zvýšit příjmy do státní pokladny. Banky se bouří

Maďarská vláda chystá další kontroverzní opatření, která mají naplnit státní kasu. Podle dokumentu, který unikl na veřejnost, na ně opět doplatí banky. Ty by měly platit nedávno zavedenou zvláštní daň až do konce roku 2014. Zároveň by se na ně měla přenést část kurzového rizika spojená s půjčkami na bydlení v cizích měnách, které mnoho maďarských domácností má. A banky by napříště také musely zabavené domy neplatičů prodávat pomaleji než dosud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řetězový most v Budapešti

Řetězový most v Budapešti | Foto: Gregor Martin Papucsek

Poté, co na veřejnost unikl dokument popisující nová kontroverzní opatření, forint oslabil. Jak dodal ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš, opatření jsou především z dlouhodobého pohledu pro maďarskou ekonomiku problematická, protože v očích zahraničních investorů tato nejistota kroků vlády Maďarsko poškozuje.

„A konvergující ekonomiky, jako jsou Maďarsko, Polsko nebo Česko, jsou do velké míry závislé na přílivu přímých zahraničních investic. A z dlouhodobého pohledu je to pro Maďarsko určitě špatná zpráva,“ řekl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Opatření maďarské vlády jsme na Rádiu Česko rozebrali s ekonomem Poštovní spořitelny Janem Burešem.

Ekonom také souhlasí s názorem expertů, podle kterých bankovní daň a další vládní kroky deformují podnikatelské prostředí. A že tak na ně Maďarsko ve střednědobém horizontu doplatí. „Myslím, že ve střednědobém horizontu je to problém, i když v krátkodobém horizontu mohou tato opatření přinášet krátkodobé ovoce,“ řekl.

Připomněl, že Maďarsko díky těmto krokům totiž dokáže letos hospodařit s jedním z nejnižších schodků v celé EU a současně má vyrovnaný běžný účet. Daní za to je ale podle něj právě zvýšená nedůvěra zahraničních investorů.

„Která na zemi dopadne v delším období. Současně jsou v Maďarsku opatření jako znárodnění penzijních úspor, které podle něj zhoršují dlouhodobou udržitelnost maďarských veřejných financí. Takže je to krátkodobý úspěch, ale dlouhodobě jsou tu velká rizika a velké náklady,“ uvedl.

Opatření jsou pro finanční sektor velmi bolestivá

Podle ekonomů na připravovaná vládní opaření doplatí samotné banky a finanční skupiny podnikající v Maďarsku. Podle Michla se v tuto chvíli ale ztráty vzniklé zvláštním zdaněním nedají vyčíslit. „Není přesně jasné, jak nová opatření budou vypadat. Nicméně je jasné, že kroky jsou velmi bolestivé pro maďarský finanční sektor,“ uvedl.

„Protože mimořádné daně, které měly platit do roku 2012 se budou protahovat do roku 2014. A značné náklady mohou být spojené s konverzí hypoték, které byly poskytnuty domácnostem v zahraničních měnách, nazpátek do forintu,“ vysvětlil.

Poté, co na veřejnost unikl diskutovaný materiál, oslabil nejen forint, ale i polský zlotý. Podle Michla ale nejde o jednoznačný signál, že kroky maďarské vlády poškozují celý region. „Je to poměrně typická reakce, že když je nějaký šok v jedné středoevropské zemi, tak krátkodobě je to cítit na všech finančních trzích, ale dlouhodobě ten šok zpravidla odezní,“ přiblížil Jan Bureš.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme