Maloobchod hlásí zpomalení růstu tržeb

České domácnosti v září tolik neutrácely a maloobchodní tržby se proto obchodníkům zvýšily jen mírně - o 0,6 procenta. Ve srovnání se srpnovým více než 4procentním tempem se v září růst tržeb výrazně zpomalil. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákupní vozíky

Nákupní vozíky | Foto: Jan Rosenauer

Podle analytika Raiffeisenbank Miroslava Brabce má zářijový horší výsledek několik příčin: "Zářijové zpomalení přičítáme částečně na vrub technickým faktorům, jako vysokému statistickému srovnání, nižšímu počtu pracovních dnů. Byli jsme svědky velkého poklesu prodeje osobních automobilů, naopak kvůli vyšším cenám ropy vzrostly ceny pohonných hmot."

"Souhrnně se však domníváme, že domácnosti šetří svoje síly na závěr roku, kdy podle našich odhadů tržby maloobchodu opět začnou dynamicky růst," řekl Brabec.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme