Ministři zemědělství V4 budou ladit argumenty pro vyjednávání v EU

Sladit argumenty pro vyjednávání v Evropské unii dnes chtějí v Bratislavě ministři zemědělství zemí Visegrádské čtyřky. S pomocí Bulharska a Rumunska, které budou na schůzce také zastoupeny, by mohli lépe prosadit své požadavky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zemědělství Ivan Fuksa

Ministr zemědělství Ivan Fuksa | Foto: Tomáš Adamec

Český ministr zemědělství Ivan Fuksa bude trvat hlavně na tom, aby Unie financovala oba pilíře zemědělské politiky i v roce 2013. To znamená, aby dotovala i politiku rozvoje venkova. Ivan Fuksa se bude také snažit zabránit tomu, aby české farmy byly omezovány a musely pikat za to, že jsou příliš velké.

„Protože jedna z diskusí směřuje k tomu, že by měly být velké farmy znevýhodněny. A to by potom vedlo jednoznačně k tomu, že by čeští farmáři na to mohli reagovat tím, že by ty firmy dělili. Ale v každém případě to je trestání za aktivitu a zodpovědnost, a to považujeme za špatné,“ prohlásil Fuksa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ministrem zemědělství Ivanem Fuksou na Rádiu Česko

Evropská komise by měla první návrh společné zemědělské politiky EU po roce 2013 představit příští týden. Východisko české vlády je jednoduché: chceme spravedlivé podmínky, stejné dotace pro všechny. Zároveň ministr Fuksa říká: Pravděpodobně to tak nebude, protože pravidla určují ti silnější. Tedy hlavně Francie a Německo.

„Chceme, aby společná zemědělská politika nebyla taková jako doposud, která znevýhodňovala nové členské země, ale která by ty rozdíly velmi sbližovala. Aby ta nová politika byla jednoduchá, spravedlivá, moderní, efektivní, aby neumožňovala jednotlivým národním státům, bohatým zemím dofinancovávat, kofinancovat to, co by bylo garantováno v Evropě,“ zdůraznil ministr zemědělství na Rádiu Česko a dodal:

„My chceme, aby to bylo spravedlivé a jednotné pro všechny, ale nechceme, aby si jednotlivé země různými kličkami a dofinancováním tu pozici zvýhodňovaly jako doposud.“

Jitka Hanžlová, Martina Mašková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme