Některá česká města budou muset zdražit dodávky vody

Kvůli zádrhelu, který nastal ohledně dotací Evropské unie na modernizaci tuzemských čističek odpadních vod by mohly v některých městech České republiky až na několik let podstatně zdražit dodávky vody. Evropská komise má pochybnosti ve více než 40 projektech, kde zakázku dostala soukromá firma bez řádné soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Touto štolou  a potrubím proudí voda I. březovským vodovodem do Brna

Touto štolou a potrubím proudí voda I. březovským vodovodem do Brna | Foto: Filip Novotný

Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy s Evropskou komisí vyjednává krizový tým a Česko o desetimiliardovou dotaci nepřijde. Část peněz se však možná bude muset využít na jiné účely v ochraně životního prostředí.

Potíže týkající se jen některých obcí nezvednou plošně ceny vodného a stočného, ovšem někde by ke zdražení mohlo dojít. Předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací České republiky František Barák odhaduje, že některá města by se měla připravit až na třetinový skok v cenách vody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací České republiky František Barák odhadoval v Ozvěnách dne rozsah zvyšování plateb za vodu

„Současná síť není v dobrém stavu a tam, kde ta potřeba rekonstrukce je velká, je třeba na několik let zvýšit cenu vodného a stočného,“ potvrzuje.

Kromě asi čtyřicítky menších obcí se náležitost získání finančních prostředků touto cestou podle něho týká i Plzně, Litvínova a Kladna.

Kdo nese konkrétní zodpovědnost za nynější stav, už prý nelze dohledat. „Podle mého názoru česká strana poměrně špatně sjednala podmínky přijatelnosti, podmínky, za kterých jsou evropské dotace do vodárenství poskytovány,“ tvrdí Barák.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda chce minimalizovat dopady nedostatků vodárenských smluv

Jednání ale začala už zhruba před 8 lety, tedy už před vstupem České republiky do Evropské unie.

Česká strana také podle Baráka špatně rozhodla, že projekty na smlouvy nad 20 nebo 30 let jsou nevhodné pro získání evropských dotací. Evropská unie to později vyvrátila.

Lucie Maňourová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme