Německé vládní strany uvažují o vyloučení Řecka z eurozóny

Řecko padá do stále hlubší krize. Řešením by mohl být státní bankrot a vyloučení Řecka z eurozóny. Tuto možnost už poprvé připustili i někteří členové německé vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

O víkendu ohlásil řecký premiér Jorgos Papandreou novou daň z nemovitostí, aby odvrátil hrozící insolvenci. Řecké pokladně totiž opět docházejí peníze. Na tyto informace už začali reagovat němečtí politici, zejména vládních stran.

Podle Svobodných liberálů by Řecko chtě nechtě mělo vystoupit z eurozóny, pokud nedodrží plány na úspory, které si předsevzalo, což se většině expertů jeví jako pravděpodobné. Předseda další vládní strany CSU Horst Seehofer chce vyloučit z eurozóny všechny vysoce zadlužené země, včetně Řecka.

Výroky některých německých politiků přicházejí v době, kdy euro několik dní masivně oslabuje. Takováto rétorika je ale podle některých členů vládních stran kontraproduktivní. Posiluje to prý jen vyhlídky spekulantů na brzký pád Řecka.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme