Němečtí spotřebitelé se od dubna musejí připravit na dražší plyn

V sousedním Německu od dubna podraží plyn. Minimálně 182 dodavatelů už oznámilo zvýšení cen, a to v průměru o téměř sedm procent. Nejhůře na tom budou obyvatelé spolkové země Sasko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

Jak zjistil spotřebitelský portál Verivox, v extrémním případě podraží některé základní tarify až o 14 procent. To při spotřebě 20.000 kilowatthodin znamená roční zdražení o 186 eur.

Důvodem nárůstu cen je drahá ropa. Vývoj na trhu s plynem totiž kopíruje křivku cen ropy s asi šestiměsíčním zpožděním.

"Tohle propojení obou trhů činí plyn nesmyslně drahým," kritizuje Claudia Kemfertová z Institutu pro hospodářský výzkum. Podle ní by v případě obchodování na burze mohla být cena plynu vzhledem k silné nabídce až o 40 procent nižší.

Experti ale předpovídají, že by se v létě mohl plyn znovu zdražovat. Kvůli slabému dolaru totiž zvyšuje ceny ruský Gazprom, který je hlavním dodavatelem plynu do Německa. Podle jeho šéfa Alexeje Millera bude společnost Německu účtovat 400 dolarů za 1000 metrů krychlových.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme