NERV se nově zaměří na dluhovou krizi v eurozóně

Dluhová krize eurozóny nebo nový rozpočet Evropské unie do roku 2020 - to budou aktuální úkoly Národní ekonomické rady vlády. V uplynulém období NERV zpracoval řadu doporučení pro vládu při řešení dlouhodobých reforem, stabilizace veřejných financí, boje proti korupci nebo přípravě důchodové reformy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference k výroční zprávě Národní ekonomické rady vlády (NERV) a plánu další činnosti rady.

Tisková konference k výroční zprávě Národní ekonomické rady vlády (NERV) a plánu další činnosti rady. | Foto: Filip Jandourek

Národní ekonomická rada vlády bude v nejbližší době ze všech stran zkoumat rizika dluhové krize v eurozóně, která může mít dopad i do české ekonomiky a veřejných rozpočtů. Jedním z kanálů může být například pokles naší exportní výkonnosti a negativní dopady na trh práce.

Podle ekonoma Jana Mládka se ale takovým vlivům můžeme jen těžko bránit.

"Relativní stabilita České republiky závisí na tom, že jsme navázáni na německou ekonomiku, a ta úspěšně exportuje do světa. A to, co bychom měli dělat, je samozřejmě snažit se daleko více o určitou diverzifikaci, aby více vývozu šlo napřímo mimo EU, protože naše závislost na unii je poměrně obrovská," řekl Mládek a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomické situaci Česka mluvil v pořadu Stalo se dnes ekonom Jan Mládek

"Zároveň bychom se měli snažit pozitivně aspoň svým malým dílem přispět k fungování EU, neboť je v našem vlastním zájmu, aby evropská měnová unie a EU jako celek fungovaly správně, aby překonaly současnou krizi, protože takové ty představy, že se nás to netýká, že máme českou korunu, jsou velmi scestné."

Druhým hlavním tématem, kterému se NERV bude věnovat, je nový rozpočtový rámec Evropské unie.

Může se zdát, že to jsou problémy, které Česká republika nemůže příliš ovlivnit, ale musíme být připraveni na všechna rizika tak, aby dopady potíží eurozóny poškodily českou ekonomiku co možná nejméně. A v tom bude práce NERVu aktuální a užitečná, zdůraznil i dnes premiér Petr Nečas.

NERV je přínosný

V uplynulém období zpracoval NERV řadu doporučení vládě při řešení dlouhodobých reforem. Dosavadní práce expertního týmu byla pro kabinet podle premiéra velmi přínosná.

„Národní ekonomická rada vlády nefungovala pouze jako nějaký prvek podpory vlády, ale také jako důležitý zpětnovazebný prvek, a myslím si, že ta otevřená komunikace, která v tomto je, je velmi podnětná a pro členy vlády i pro mě jako předsedu vlády nesmírně užitečná,“ poznamenal Nečas.

Podle Mládka je důležité právě přiznání špatné ekonomické situace a dialog, který premiér ocenil.

"Za nejdůležitější považuji to, že NERV sdělil vládě, že budoucnost české ekonomiky není vůbec růžová, že nás čekají obrovské výzvy, protože ve světě panuje obrovská nejistota. Krize, která začala v roce 2008, vůbec nebyla překonána, byla jen trochu zametena pod koberec, a podle všeho pokračuje dalším kolem. Velmi vítám, že vláda konečně pochopila, že nemůže vykládat podobné nesmysly, jako když krize začala, že se nás netýká, a že pověřila NERV, aby se tím začal vážně zabývat," řekl dnes Mládek Radiožurnálu.

Jitka Hanžlová, mta, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme