Nezaměstnanost klesá jen nepatrně, kvůli zimě začínají sezónní práce později

V Česku bylo v březnu bez práce 8 procent lidí, což je o desetinu procenta méně než v únoru. Práci nemělo v březnu 574 tisíc lidí, za poslední měsíc ji ale našlo 6 tisíc, hlavně díky začínajícím sezónním pracím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělnici se v městské části Mladá rychle pustili do práce

Dělnici se v městské části Mladá rychle pustili do práce | Foto: Michal Trnka

Nejvíc nezaměstnaných, 11,4 procenta, je v Ústeckém kraji. Následují kraje Moravskoslezský (10 procent) a Olomoucký (9,8 procenta).

Nejméně lidí bez práce je tradičně v Praze (4,6 procenta) a přilehlých okresech, dále v Plzeňském (6,5 procenta) a Středočeském kraji (6,6 procenta).

Ekonomové pokles nezaměstnanosti v březnu očekávali. Podíl lidí bez práce se ale podle nich snížil jenom díky sezónním pracím. Podle hlavního ekonoma společnosti Patria Finance Davida Marka však firmy nabírají méně lidí než v minulých měsících.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se úřady práce potýkají s náporem klientů, zjišťovala Ivana Bernáthová. O nezaměstnanosti mluvil také makroekonom ČMKOS Jaroslav Ungerman a předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů Jan Wiesner

„Vychází mi z toho, že firmy jsou opatrné. Vzhledem k nejistým ekonomickým vyhlídkám je oživení stále ještě jenom očekáváním. Nemáme zde žádné náznaky toho, že by se situace v Česku nebo v eurozóna obracela k lepšímu,“ upozorňuje ekonom.

Situace na trhu práce by se podle odborníků mohla zlepšit nejdříve na přelomu letošního a příštího roku.

Podle makroekonoma Českomoravské komory odborových svazů Jaroslava Ungermana by ke snížení nezaměstnanosti mohl pomoci větší rozvoj rekvalifikačních kurzů.

„Samozřejmě rozumím tomu, že to je záležitost dlouhodobá. Efekt vidím především v tom, že budeme mít takový systém rekvalifikací, že po ročním kurzu člověk musí být schopen pracovat jako odborník,“ tvrdí odborář.

Jak ale upozorňují zaměstnavatelské svazy, problém na trhu práce není jenom propouštění, ale paradoxně také nedostatek lidí. Firmám chybí hlavně kvalifikovaní pracovníci.

„Máme zvyšující se počet nezaměstnaných, ale zároveň si firmy stěžují na nedostatek konkrétních kvalifikací. Jde to průřezově, nedá se říct, že to jsou jenom nekvalifikovaní nebo nízkokvalifikovaní. Jsou to třeba i vysokoškoláci-technici, kteří také chybí,“ říká Miloš Rathouský ze Svazu průmyslu a dopravy.

Inflace se oproti únoru zvýšila o jednu desetinu procenta. Může za to zdražení potravin, zejména zeleniny, ale také vyšší ceny nealkoholických nápojů a pohonných hmot. Meziroční inflace se zvedla stejně jako v únoru o 1,7 procenta.

Nezaměstnanost v březnu 2013 | Foto: ČTK

Veronika Sedláčková, Mirko Kašpar, Petra Hosenseidlová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme