Od ledna opět regulované ceny plynu

Energetický regulační úřad bude od ledna opět regulovat ceny plynu všem zákazníkům. Od začátku letošního roku byl trh s plynem částečně liberalizován pro 35 z nich, ale ti kritizovali, jak se k nim chová monopolní dovozce plynu - RWE Transgas. Obrátili se tak se svými stížnostmi na Energetický regulační úřad.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hořící plyn

hořící plyn | Foto: MORA Moravia, a. s.

Podle zjištění úřadu hlavní dodavatel plynu, skupina RWE Transgas, neoprávněně zvýšil ceny asi třem desítkám největších odběratelů až o 40 procent. Jeho chování proto bude šetřit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Za neoprávněný zisk mu hrozí pokuta v řádu milionů korun.

Stěžují si především menší podnikatelé - platí totiž o 5 procent více než jejich kolegové na Slovensku a dokonce o deset víc než v Rakousku. Cenami plynu se proto bude zabývat i antimonopolní řad.

Jeho předseda Martin Pecina Radiožurnálu potvrdil, že se bude snažit přimět Transgas, aby upravil vztahy k odběratelům. V krajním případě hrozí plynárenskému gigantu i vysoká pokuta.

"Pokud Energetický regulační úřad najde závažná pochybení v chování RWE Transgas, potom my v příštím týdnu zahájíme správní řízení, tím, že budeme prošetřovat, jestli nedošlo ke zneužití dominantního postavení ze strany RWE Transgas," uvedl Pecina.

RWE Transgas údajně měl velkým firmám účtovat přehnané ceny za skladování plynu. Jak Radiožurnálu řekl Blahoslav Němeček z regulačního úřadu, k porušení cenových předpisů skutečně došlo.

"Energetický regulační úřad při svých kontrolách zjistil porušení ustanovení cenového zákona a nyní běží lhůty, kdy se firmy mohou vyjádřit, podat námitky. Lhůty vyprší v druhé polovině příštího týdne a budou případně následovat speciální správní řízení o udělení pokuty," připomněl Němeček.

Energetický regulační úřad proto stanoví od ledna maximální předávací cenu mezi dovozcem plynu RWE Transgas a obchodníky s plynem pro dodávky oprávněným zákazníkům. Mezi ně budou patřit všichni s výjimkou domácností. Úřad omezí i cenu dodávek pro oprávněné zákazníky od obchodníků, kteří nakupují od RWE Transgas, a cenu za uskladňování plynu RWE. "Naše opatření zavádí horní strop a nijak to nebrání dodavateli a odběrateli, aby si sjednali jakoukoli cenu jinou," uvedl místopředseda úřadu Němeček.

Od příštího ledna tak má být podle předsedy úřadu Josefa Fiřta na liberalizovaném trhu už 130 tisíc zákazníků: "Energetický regulační úřad chce tyto nové oprávněné zákazníky chránit, a proto se rozhodl omezit výši maximálních cen dodávky plynu pro tyto zákazníky od RWE Transgas."

A jak se k dnes zveřejněným závěrům staví RWE Transgas? Jejich mluvčí Martin Chalupský jednoznačně odmítá sdělení úřadu, že stížnosti zákazníků jsou oprávněné. "Podle nás jsou tato zjištění regulačního úřadu naprosto chybná. Toto tvrzení doložíme příští týden regulátorovi. Ten podle nás postupoval nestandardně a sdělil dnes veřejnosti detaily šetření, které ještě probíhá."

Milan Kopp, Jana Zemanová, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme