Od října ušetříme za zemní plyn

Zemní plyn pro domácnosti od října zlevní o tři procenta. Oznámil to Energetický regulační úřad, který o cenách zemního plynu rozhoduje. Každá domácnost tak za zbývající kvartál průměrně ušetří něco přes stokorunu. Snížení cen přichází po letošním dvojnásobném zdražení plynu letos v lednu a dubnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynové potrubí

plynové potrubí | Foto: Huap Choon

Pro poslední tři měsíce letošního roku se ceny plynu pro domácnosti sníží v průměru o 3,1 procenta. Firmy zaplatí méně o 3,6 procenta. Energetický regulační úřad tak rozhodl proto, že v uplynulých měsících koruna vůči dolaru posilovala a příznivý byl i vývoj cen ropných derivátů, od kterých se nákupní cena zemního plynu odvozuje.

Právě teď ale kurz naší měny vůči dolaru není vůbec příznivý. Předseda regulačního úřadu Pavel Brychta vysvětlil, proč se cena zemního plynu snižuje, když ropa v posledních dnech zdražuje a koruna oslabuje.

"Ta změna ceny zemního plynu pro konečného odběratele respektuje 6 až 9 měsíců, které vstupují do výpočtu dovozní ceny plynu do České republiky. A samozřejmě tady respektujeme jednu základní věc, a to je určitá střednědobá stabilita těch cen. Právě je to konstruováno tak, aby to na ty krátkodobé výkyvy reagovalo minimálně nebo vůbec ne."

Přestože se ruský dodavatel po Novém roce chystá uvalit na plyn několikanásobně vyšší clo, Pavel Brychta je přesvědčen, že dnes stanovené ceny budou aktuální i v prvních třech měsících roku 2004. "Podle údajů a předpokladů, které máme dnes k dispozici, si myslím, že by ty ceny mohly vydržet po celou topnou sezónu."

Rozdílné ceny platí pro jednotlivé distribuční společnosti. Nejvíc po nynějším poklesu cen ušetří ti, kterým dodává plyn Jihomoravská plynárenská, nejméně naopak klesnou účty zákazníkům Severočeské plynárenské.

Lenka Šumová, Jana Zemanová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme