Prodloužené ošetřovné se zvýší na 70 procent, rozhodli poslanci. Příspěvku se dočkají i podnikatelé

Poslanci na svém středečním zasedání přijali ve zrychlením režimu legislativní nouze několik návrhů spojených s dopadem vládních opatření. Sněmovna například stanovila hranici prodlouženého ošetřovného na 70 procent, shodla se i na zjednodušení vyplácení příspěvků na bydlení či na dítě, možnosti pro podnikatele jednorázově si zažádat o denní podporu nebo o dvouletém odkladu elektronické evidence tržeb.

Praha (Aktualizováno: 17:52 21. 10. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Druhá vláda Andreje Babiše žádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru

Poslanci vyhověli i návrhu na dvouletý odkad EET i zjednodušení vyplácení vybraných dávek | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

Vláda původně navrhovala ponechat šedesátiprocentní ošetřovné. Většina poslanců včetně koaličních ANO a ČSSD se přiklonila k jeho navýšení o deset procentních bodů podle úpravy opozičních lidovců.

Nejnižší částka by měla činit podle schváleného pozměňovacího návrhu vládních stran 400 korun denně, při částečném úvazku by se ale krátila.

Sněmovna schválila paušální daň. Určená je podnikatelům s ročními příjmy do milionu korun

Číst článek

„Pro nízkopříjmové zaměstnance – ty, kteří mají mzdu nižší než 22 tisíc – by ta částka byla pod úrovní 400 korun. A tu považujeme za minimální na to, aby to období, kdy zaměstnanec čerpá ošetřovné, mohl nějak zabezpečit potřeby, které on a jeho rodina zabezpečit potřebuje,“ řekl Radiožurnálu poslanec Roman Sklenák (ČSSD).

Dávka se nyní vyplácí po devět dnů na děti do deseti let. Samoživitelé a samoživitelky je mohou pobírat až 16 dnů. Poslanecké návrhy, které zvyšovaly věk dětí, sněmovna zamítla.

Nárok na ošetřovné budou mít podle vládní předlohy i lidé s nemocenským pojištěním pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti. SPD neprosadila rozšíření na všechny takzvané dohodáře.

Ošetřovné se podle vládního návrhu nebude vyplácet po dobu prázdnin a ředitelského volna. Věkové omezení se nebude vztahovat na rodiče postižených dětí. Ošetřovné mají dostávat i lidé, kteří se musí postarat kvůli uzavření stacionářů či karanténě o seniory a postižené blízké.

Na rozdíl od jara rodiče nebudou muset k žádosti přikládat potvrzení školy o jejím uzavření, které také dokládá, že dítě tuto školu navštěvuje. Místo potvrzení bude podle předlohy stačit čestné prohlášení, správa sociálního zabezpečení bude mít právo kontroly.

Nová úprava ošetřovného by měla platit do konce nynějšího školního roku. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura v debatě upozorňoval na to, že pokud dítě běžně onemocní, bude rodič pobírat standardní ošetřovné 60 procent.

Schodek je neúměrně vysoký, nemyslí na konsolidaci, kritizují vládní návrh rozpočtu ekonomové

Číst článek

Vyplácení dávek

Projednávaný byl i návrh zákona o příspěvku na bydlení a příspěvcích na dítě. Ty by měly být na základe rozhodnutí poslanců vypláceny nejméně do konce roku automaticky v dosavadní výši. Zatím tak nebude nutné nárok na ně odkládat a úřady práce by nemusely pro letošní poslední čtvrtletí plošně přehodnocovat výši vyplacených příspěvků.

Dávky se podle ministerstva práce a sociálních věcí přepočítají jen lidem, kteří už podklady pro poslední čtvrtletí úřadu dodali. Jsou to asi dvě pětiny příjemců.

Podpora podnikatelů

Podpory se na základě středečního rozhodnutí poslanců dočkají i podnikatelé omezení vládními opatřeními proti koronaviru. Jednorázově tak budou moci požádat o příspěvek 500 korun za každý den restrikcí, tedy stejně jako na jaře.

Původně se měl příspěvek týkat třeba restaurací nebo fitness center. Po dnešním rozhodnutí vlády o uzavření dalších provozů, hlavně služeb v provozovnách a většiny maloobchodu, se tak rozsah zasažených podnikatelů rozšíří. Podle ministerstva financí je návrh zákona koncipován pružně, takže by se měl bez problémů vztahovat i na nejnovější omezení.

Sněmovna také potvrdila odklad elektronické evidence tržeb o další dva roky, tedy do konce roku 2022. EET je kvůli dopadům šíření koronaviru na firmy a podnikatele přerušena do konce letošního roku. Vláda navrhla další dvouletý odklad s ohledem na situace kolem šíření koronaviru, výhled vývoje ekonomiky a konzultace s podnikatelskými svazy, asociacemi a komorami.

Odklad elektronické evidence tržeb se bude týkat nejen odvětví, pro které již byla zavedena, ale i jejího spuštění pro obory, které dosud tržby neevidovaly. Jde například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty.

Zdeňka Trachtová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme