Otevírací dobu obchodů stát omezovat nebude

Obchodní řetězce budou i nadále moci samy rozhodovat o prodejní době svých hypermarketů. Poslanci dnes zamítli zákon, který měl zakázat prodej v noci a o státních svátcích. Návrh předkládala skupina sociálnědemokratických a komunistických poslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Sněmovna zamítla návrh 111 hlasy poslanců ze 185 přítomných. Proti zákazu se ale nakonec postavili nejen občanští demokraté, ale i řada poslanců ČSSD a většina přítomných lidovců a unionistů.

Obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních by podle neúspěšného návrhu mohly mít otevřeno jen od 06:00 do 22:00, a to včetně sobot a nedělí. O státních svátcích by ale směly otevřít jen na Štědrý den do 14:00.

Autoři předlohy argumentovali snahou vylepšit pracovní podmínky zaměstnanců řetězců. "Řetězce dodržují všechno ostatní, jen ne normy, etické normy chování a často zneužívají nebo nedodržují zákoník práce," řekla již dříve jedna z autorek, sociální demokratka Anna Čurdová.

Podle kritiků zákona by ale naopak zaměstnanci prodejních řetězců mohli kvůli omezení pracovní doby přijít o práci. Provozovatelé obchodních řetězců totiž namítají, že by kvůli zákazu prodeje o státních svátcích a v noci přišli o zákazníky a museli by propustit část zaměstnanců. S poslaneckou iniciativou nesouhlasí ani vláda.

Martin Hromádka, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme