Počet lidí bez práce je stejný, inflace klesla

Nezaměstnaných je u nás stále stejně. Míra registrované nezaměstnanosti v České republice zůstala ke konci září na 8,5 procenta, tedy na stejné úrovni jako v letošním červenci a srpnu. Naproti tomu inflace se v září snížila. Tempo růstu spotřebitelských cen meziročně pokleslo na 4,7 ze srpnových 5,5 procenta. Ceny šly dolů i v meziměsíčním porovnání, a to o 7 desetin procenta. Analytici přitom očekávali meziměsíční pokles spotřebitelských cen pouze o 2 desetiny procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počet lidí, kteří hledají práci, proti loňskému září klesl o 0,3 procentního bodu. Podle Josefa Kovalovského z Československé obchodní banky není pro analytiky tato výše nezaměstnanosti žádným překvapením. Jak řekl ČRo 1 - Radiožurnálu, září bývá vždycky měsíc, kdy se vytvářejí nová pracovní místa. V letošním roce však vstup relativně silných ročníků na trh práce tento proces poklesu počtu nezaměstnaných zbrzdil.

Nižší inflaci v minulém měsíci ovlivnily zejména levnější zájezdy a klesající cena zemědělské produkce, což se promítlo i do cen potravin. Podle Josefa Kovalovského by míra inflace měla zůstat do konce roku stabilní. "Zřejmě půjde o poměrně optimistický výhled. Velkou roli v něm sehrají ceny benzínu a poslední vývoj na trzích s ropou dává naději, že by inflace mohla klesat i v dalších měsících. To bude velmi významná položka, která ovlivní celkový pohyb cen".

Bohumír Mazáč, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme