Počet smluv o stavebním spoření klesne podle odhadů do pěti let pod čtyři miliony

Zájem Čechů o stavební spoření je stále nižší a klesat bude i v příštích letech. Ke konci loňského roku měly stavební spořitelny více než čtyři a čtvrt milionu smluv. Letos očekávají pokles na zhruba čtyři miliony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českomoravská stavební spořitelna (ilustrační foto)

Českomoravská stavební spořitelna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Češi budou uzavírat méně smluv o stavebním spoření také v budoucnu. Do pěti let by se měl celkový počet smluv dostat pod čtyři miliony. Na této hranici by se měl ale pokles ustálit, jak odhaduje Asociace stavebních spořitelen.

Podle tajemníka Jiřího Šedivého se množství uzavřených smluv snižuje už delší dobu. „Ve stavebním spoření zaznamenáváme pokles v podstatě již deset let. Vždycky vidíme, že první zhruba tři roky je pokles rychlejší a poté zpomaluje,“ tvrdí Šedivý a dodává:

„Z toho tedy vychází i náš odhad, že počet smluv postupně skutečně klesne pod čtyři miliony, byť na konci roku 2012 byl na úrovni 4,3 milionu klientů.“

Za poklesem stojí snížení podpory

Podle odborníků za pokles mohou poslední změny ve stavebním spoření. Vláda v roce 2010 snížila státní podporu u všech smluv, která je teď maximálně dva tisíce korun ročně. Současně s tím zrušila i daňové osvobození úroků z vkladů.

Pro řadu klientů tak podle analytiků tento způsob spoření přestal být výhodný. Stále ale patří mezi zaběhnuté a bezpečné formy ukládání peněz.

Stavební spořitelny letos za první pololetí uzavřely celkem 257 tisíc nových smluv. To je ale o 37 tisíc méně než ve stejném období loňského roku. Méně nových smluv uzavřela podle dřívějších údajů ČTK například Wüstenrot, a to zhruba 20 tisíc.

Výrazný pokles zaznamenala také Českomoravská stavební spořitelna. Více klientů měla v prvním pololetí třeba Modrá pyramida. Raiffeisen stavební spořitelna jich dokonce uzavřela přes 63 tisíc.

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Lidé, kteří nechtějí uzavírat nové smlouvy o stavebním spoření, mají na výběr několik alternativ. Stále více analytiků připomíná výhody státních dluhopisů. Letos na jaře české domácnosti nakoupily tyto cenné papíry v hodnotě téměř 15 miliard korun.

Podle Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance jsou konkurencí stavebnímu spoření. „Jsou podobné stavebnímu spoření v tom smyslu, že i u těchto dluhopisů musíte mít vázány peníze dost dlouhou dobu na to, aby byl dosažen vyšší úrok, a pak poměrně vysoká bezpečnost,“ vysvětluje.

Stavební spoření totiž dříve velmi dlouho nabízelo vyšší úročení než jiné typy účtů. Navíc riziko, že by klient přišel o své peníze, bylo a stále je minimální. A právě proto si je domácnosti v minulosti tolik oblíbily. V současnosti jim na podobné bázi konkurují právě zmiňované dluhopisy.

Asociace: Počet smluv o stavebním spoření klesne pod čtyři milion | Foto: ČTK

kko, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme