Pojišťovny příští rok více zvýhodní řidiče bez nehod

Řidiči, kteří jezdí bez nehod, se mohou v příštím roce těšit na výrazně levnější ceny povinného ručení. Pojišťovny sice vesměs zvýšily základní sazby pojištění, nebourající klienti však většinou zaplatí za pojistku díky zvýšení bonusu méně než letos. Vůbec poprvé pak některé pojišťovny promítnou do cen další faktory, například bydliště či věk řidiče.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

automobily na mostě

automobily na mostě | Foto: Jan Rosenauer

Jako první zveřejnila o víkendu nové sazby Česká pojišťovna. Zhruba dvě třetiny jejích klientů, kteří nebourají, čeká snížení cen. "Sazby povinného ručené pro rok 2004 už nebude určovat pouze objem motoru a hmotnost vozidla, ale především takzvaný škodný průběh," potvrzuje Václav Bálek z České pojišťovny. Kdo v uplynulých čtyřech letech nezpůsobil dopravní nehodu, dosáhne dvacetiprocentního bonusu.

U nejběžnější skupiny vozidel s objemem motoru od 1000 do 1350 ccm zaplatí klienti s nadstandardním 50milionovým limitem pojistného plnění a s maximálním bonusem celkem 3051 Kč proti letošním 3102 Kč. Nadstandardní 50milionový limit plnění má většina klientů. Cena při standardním limitu plnění bez bonusu u těchto vozidel vzroste ze 3468 Kč na 3693 Kč. Při započtení 20procentního bonusu klesne na 2954 korun.

Klienti České pojišťovny se naopak musejí přepravit na zvýšení ceny povinného ručení v kategorii tahačů a autobusů v kategorii nad pět tisíc kilogramů, které způsobují dlouhodobě nejvíce škod. Majitelé tahačů tak zaplatí i přes dosavadní jízdy bez nehody při vyšším limitu plnění 49.778 Kč, zatímco pro letošek činila sazba 37.777 korun.

Pojišťovna Allianz dnes zveřejnila nový produkt Spravedlivé sazby, v němž jsou kromě kubatury motoru dalšími parametry i věk řidiče a příslušnost k regionu. "U regionality jsme si Českou republiku rozdělili do tří tarifních zón, první zóna je hlavní město Praha, druhá zóna jsou velká města nad 90 tisíc obyvatel a třetí oblast jsou menší města pod 90 tisíc," vysvětluje Milan Káňa z pojišťovny Allianz.

Ceny pojištění tak klesnou pro klienty Allianz z venkova, kteří jezdí bez nehody. Naopak o 10 až 15 procent více zaplatí Pražané, obyvatelé větších měst a podnikatelé. Skupinu klientů do 21 let postihne zdražení pojistky o 25 procent. Bonus za ježdění bez nehody příští rok stoupne z 15 na 20 procent, právo na něj má 90 procent klientů Allianz.

V nejběžnější skupině aut s objemem motoru od 1000 do 1350 ccm zaplatí majitel z menšího města nebo venkova s plným bonusem a základním limitem plnění 2721 Kč, majitel s bydlištěm v Brně nebo Ostravě 3183 Kč a Pražan 3506 korun. Za letošek platili všichni 2973 Kč.

Také ČSOB Pojišťovna bude stanovovat sazby povinného ručení podle bydliště majitele vozidla. Nejvýhodnější sazby tak budou mít řidiči z oblastí ve východních a jižních Čechách a Jižní Moravy. Tyto oblasti jsou podle pojišťovny nejméně rizikové. Systém povinného ručení by měl zvýhodnit i majitele starších vozidel.

Majitel vozu s objemem motoru od 1000 do 1350 kubických centimetrů, který bydlí v okresech s nejnižším rizikem, zaplatí za ručení s nižším pojistným limitem v příštím roce od 2916 korun výše. Za vozy s motorem od 1350 do 1850 ccm zaplatí jejich majitelé od 4296 korun a za auta s motory o objemu nad 2,5 litru zaplatí částky od 11.124 korun.

Pro pojišťovnu Kooperativa zůstává klíčovým a nezpochybnitelně spravedlivým rozlišením klientů i pro příští rok systém bonus/malus, který odráží kvalitu jednotlivých řidičů. Kooperativa jako první chystá novinku v podobě takzvaného pojištění bonusů. "Přišli jsme s produktem, kde si za 250 korun jednorázově koupíte pojištění bonusu a ve chvíli, kdy dojde k dopravní nehodě, tak tato nehoda neovlivní výši bonusu," uvedl Martin Diviš z Kooperativy.

U nejčastější kategorie vozů s obsahem motoru od 1000 do 1350 ccm zaplatí řidič s bonusem u produktu Standard 2796 Kč oproti loňským 2904 Kč. Základní sazba pro nové řidiče přitom stoupne z 3420 na 3496 korun. U produktů Popular a Eurokomfort, kde je vyšší základní sazba kompenzována 45procentním bonusem, klesne cena z 2768 na 2696 Kč, resp. z 3040 na 2960 korun.

Pojišťovny prvně stanovily ceny povinného ručení podle vlastního uvážení pro tento rok. Mohutné přesuny klientů mezi jednotlivými pojišťovacími ústavy se ale koncem minulého roku nekonaly. Celkem počet smluv na povinné ručení, tedy pojištění odpovědnosti za provoz vozidla, činí nyní okolo 5,4 milionu. Povinné smluvní pojištění odpovědnosti za provoz vozidla provozuje po demonopolizaci systému třetím rokem deset pojišťoven.

Jan Říha, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme