Pokud Řecko zbankrotuje, nechá ECB padnout jeho bankovní systém

Pokud Řecko zbankrotuje, Evropská centrální banka (ECB)nepomůže jeho bankám. V rozhovoru pro německý deník Financial Times Deutschland to potvrdil prezident ECB Jean-Claude Trichet. Ten evropské lídry varoval před kroky, které by způsobily částečný řecký bankrot.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

předseda ECB Jean-Claude Trichet

předseda ECB Jean-Claude Trichet | Zdroj: ČTK

Evropská centrální banka by podle něj v takovém případě přestala přijímat řecké dluhopisy jako zástavu za úvěry řeckým bankám. To by podle analytiků znamenalo kolaps celého řeckého bankovního systému.

Řeckým bankám kvůli nedostatku důvěry nechce nikdo půjčovat, takže získávají hotovost jedině od ECB. Ta by ale podle svých pravidel musela s podobnými operacemi přestat, pokud by ratingové agentury snížily hodnocení Řecka na stupeň znamenající částečný bankrot.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mimořádném čtvrtečním jednání eurozóny mluvil ve Světě o desáté redaktor ČRo Ondřej Houska.mp3

„Analytici tvrdili, že ECB tuto hrozbu nesplní, že to bude stejné jako v roce 2010, kdy Trachet prohlašoval, že ECB nebude nikdy nakupovat státní dluhopisy na sekundárním trhu. Uplynuly tři dny a ECB přesně toto začala dělat. To co Trachet řekl v dnešním deníku Financial Times Deutschland, je mimořádně silné a je to možná jeden z přelomových momentů této krize,“ říká redaktor zahraniční redakce Českého rozhlasu Ondřej Houska

Tímto prohlášením může Trachet ovlivnit jednání státníků, kteří se sjíždějí na jednání eurozóny, kde se bude jednat o další pomoci Řecku.

Němci nebo Nizozemci tlačí na takzvaný podíl soukromého sektoru na dalším záchranném plánu pro Řecko, jenže ratingové agentury vyjádřily názor, že tento podíl by pravděpodobně vedl ke snížení řeckého ratingu na částečný bankrot.

Osm z devadesáti testovaných bank neprošly minulý týden zátěžovými testy evropských bank. Poté se objevily úvahy, že testy nebyly dostatečně přísné. Na zprávu zareagovaly i trhy. Burzy se propadají, cena zlata roste. Investoři nakupují zlato v těžkých časech, zlato je jistota. Stoupá také kurz švýcarského franku.

„Je tu přeci jen jeden dobrý výsledek testů - španělská banka Santander a italské Intesa a Sao Paulo mají dostatečný základní kapitál. V tomto směru dosáhly testy toho, co chtěly - oddělily zrno od plev. Investoři se bojí italských a španělských bank, ale teď jasně vidí, že tyto banky jsou naprosto zdravé, bezproblémové a nemusely by trpět tou horší přístupností k úvěrům, protože nejdůležitější italská banka UniCredit zažívala v minulých dnech a týdnech přesně to, že investoři se báli, její akcie spadly o 20 procent, měla velké problémy získávat na trzích úvěry,“ dodává Ondřej Houska.

Ondřej Houska, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme