Pokud středeční eurosummit nepřinese řešení krize, zklamání trhů bude značné

Víkendový eurosummit nepřinesl nic konkrétního, jen dohodu politických špiček, že se chtějí dohodnout. Na trzích dnes po ránu přesto převládl opatrný optimismus. Asijské akcie rostly, komodity posilovaly. Investoři tak kvitovali obrysy záchranného plánu, který počítá s posílením evropských bank a použitím prostředků z fondu finanční stability na uhašení problémů na dluhopisových trzích. Fakt, že se politici stále na některých klíčových otázkách neshodují, trhy ignorovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitelka MMF Christine Lagardeová diskutuje s ministry financí na jednání eurozóny

Ředitelka MMF Christine Lagardeová diskutuje s ministry financí na jednání eurozóny | Zdroj: Reuters

Optimismus trhů podle analytika společnosti Patria Davida Marka vychází především z toho, že by se mohl rodit určitý zárodek kompromisu mezi lídry eurozóny, a také z toho, že zazněla poměrně silná slova o tom, že by mělo jít o průlom v dosavadních snahách řešení dluhové krize v eurozóně. Tato slova zazněla z úst Angely Merkelové. Na Německu záleží především, jak se bude situace dále vyvíjet.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakcích trhů na víkendový eurosummit mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Patria David Marek

Evropští lídři se i nadále nezvládají dohodnout, jak výrazně by se na stabilizaci evropské periferie měli podílet soukromí investoři.

„V posledních dnech padala celá řada názorů, které se podle mne blížily tomu, co se dá očekávat. Dolní hranicí odepsání řeckého dluhu bylo 40 procent, horní hranicí, která byla zmiňována, bylo 60 procent. Zřejmě to tedy dopadne někde v tomto intervalu,“ říká Marek a pokračuje:

„Pro soukromé investory, zejména evropské banky, by to znamenalo výrazné ztráty. Tyto ztráty by mohly snížit kapitál některých bank pod žádoucí úroveň. Mělo by tedy dojít k posílení kapitálu bank, primárně ze soukromých zdrojů, sekundárně za pomoci národních vlád. Poslední možností je využití finančního fondu evropské stability.“

Připravovaný plán počítá s účastí investorů na stabilizaci eurozóny, s rekapitalizací bank a se silnějším a aktivnějším fondem finanční stability.

„Protože bylo již před víkendem avizováno, že se od víkendového jednání nedají očekávat okamžité výsledky, že se bude jednat především o jakési diskusní fórum, s tím, že se bude směřovat k dosažení dohody na středečním summitu, nejsou trhy po víkendu zklamány. Naopak vkládají velká očekávání do nadcházejících dnů. Pokud by ve středu nepadla jasná slova, jasné plány o tom, jak pokračovat dále, pak by to zklamání přišlo a bylo by asi značné,“ upozorňuje David Marek.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme