Polsko zmírňuje postoj k návrhu na sjednocení sazeb DPH

Evropská unie neztrácí naději v dohodu o dani z přidané hodnoty. Polsko včera oficiálně odmítlo rakouský návrh, který by podle Varšavy znevýhodňoval nové členské země. Poté ale své razantní stanovisko zmírnilo. Ministr financí předsednického Rakouska Karl-Heinz Grasser proto reagoval prohlášením, že nepřestane hledat kompromis.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz a nová ministryně financí Zyta Gilowska

Polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz a nová ministryně financí Zyta Gilowska | Foto: AFP

Naději v dohodu neztrácela ani Evropská komise. "Stále ještě doufáme, že se Polsko připojí k dohodě," řekla mluvčí komise Maria Assimakopoulou.

Pokud se tak ale nestane, začne komise podle mluvčí rozesílat dopisy těm vládám, které aplikují nižší sazbu DPH než jim umožňují dřívější dohody. V případě České republiky jde o uklízecí a pečovatelské práce.

Polsko souhlasí s tím, že si staré členské země ponechají sníženou DPH například u drobných služeb, dětského zboží, restaurací a podobně, ale výměnou žádá prodloužení nízké sazby DPH při výstavbě nových bytů i po roce 2007, kdy tato výjimka měla skončit.

Podle vicepremiérky a ministryně financí Zyty Gilowské Varšava hrozila vetem, aby získala lepší vyjednávací pozici. "Myslím si, že prostor pro jednání tady je a jsem optimistkou," řekla Gilowská. Varšava teď čeká na nový rakouský návrh.

Pokud se unii nepodaří dohodu najít, bude to v průběhu několika let znamenat přechod z nižších do standardních sazeb DPH u různých druhů služeb i zboží, což zvýší jejich ceny v mnoha členských zemích.

Martin Dorazín, Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme