Polským horníkům propouštění nehrozí. Stát uhlí potřebuje

Zatímco v Česku horníci protestují, v sousedním Polsku je v tomto ohledu klid. Horníkům propouštění nehrozí, vláda jim nechce brát žádné výhody a Polsko uhlí jednoduše potřebuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci

Horníci | Foto: Jiří Hošek

Největší protesty horníků má už Polsko za sebou. Jednu z nejnásilnějších demonstrací zažila Varšava přesně před deseti lety. Tehdy pochodovalo polskou metropolí až deset tisíc horníků, kterým se nelíbil plán vlády na zavírání dolů a propouštění.

Teď ale nic podobného nehrozí. Polsko vsadilo na energii z uhlí. Poláci totiž nemají například žádnou jadernou elektrárnu.

Premiér Donald Tusk si horníky hýčká. „Budoucnost Polska, polský blahobyt záleží ve velké míře také na vás. Na tom, kolik toho těžíte a jak efektivně svou práci děláte,“ vzkázal polský premiér horníkům.

Slíbil jim také, že jim nesáhne na důchody a těm, kteří pracují pod zemí, nevezme žádné výhody.

Polské uhelné společnosti neplánují žádná drastická propouštění. Některé naopak nabírají nové horníky a hledají také mezi těmi z Ostravska.

Zavření Dolu Paskov má v rukou stát. Přispět musí miliardami, říká ředitel OKD

Číst článek

Cvičná štola ve Staříči | Foto: Martin Knitl

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme