Povodně v Itálii změní její státní rozpočet

Náprava důsledků povodňové katastrofy v severní Itálii, která začala před týdnem v podhůří Alp a v těchto dnech doznívá na řece Pád, nutí vládu v Římě změnit státní rozpočet na příští rok, který schválila teprve začátkem měsíce. Potřebné prostředky totiž dosahují tří biliónů lir (asi 55 miliard Kč), což přesahuje vládní rezervy a lze je získat jen pomocí rozpočtových škrtů a přesunů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už v nejbližších dnech bude třeba zaplatit 150 miliard lir za nejnaléhavější zásahy uskutečněné během nouzového stavu, dalších 550 miliard bude potřeba co nejdříve na obnovu silniční sítě v oblastech katastrofy, aby v nich vůbec mohl být obnoven život. Každá rodina, která přišla o dům, dostane 40 miliónů lir nenávratné půjčky, poškozené podniky v regionu Piemont mají na obnovu výroby až 60 miliónů lir. Dva bilióny lir mají být postupně vynaloženy na opravy a zpevňování hydrologického systému, narušeného povodní.

Pozorovatelé v Římě nyní spekulují, kde chce premiér Giuliano Amato potřebné prostředky vzít, když vyloučil jednorázovou zvláštní daň na katastrofu a slíbil občanům, že ani do budoucna nebude daňovou zátěž zvyšovat. Jako nejpravděpodobnější vypadá, že vláda na obnovu vyčlení část prostředků, které získá z licencí telekomunikačních frekvencí UMTS(očekává 50 biliónů lir za pět licencí); původně chtěl Amato celý tento výnos použít na odbourání přílišného státního dluhu.

Stav nouze vyhlášený na řece Pád zůstane v platnosti do nedělního večera, kdy skončí spolu s odchodem povodňové vlny do Jadranu. Skutečné nebezpečí hrozí už jen v regionu Ferrara, zatímco v provincii Mantova je situace již pod kontrolou a v regionech Parma a Piacenza už dokonce začalo vyklízení bahna a opravy, uvedlo dnes vedení Civilní obrany. Odborníci již kontrolují mosty přes západní část Pádu, zasažené povodní, aby mohly být znovu otevřeny pro provoz. Podle aktuálních informací Civilní obrany si záplavy vyžádaly 25 mrtvých a čtyři osoby zůstávají nezvěstné. Přes 20.000 z celkem 40.000 evakuovaných osob zatím zůstává v náhradním ubytování.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme