Svoz odpadu v Praze podraží. Radní schválili navýšení poplatků o 30 procent

Svoz komunálního odpadu v Praze podraží o 30 procent. Změnu znění vyhlášky o svozu odpadu v pondělí schválili pražští radní. Důvodem je snaha snížit částku, kterou musí město za svoz každoročně doplácet. Zvýšení poplatku přinese do městské pokladny ročně asi 220 milionů korun navíc. Nyní domácnosti v metropoli platí za svoz běžného odpadu měsíčně od 86 do 5737 korun, podle četnosti a velikosti kontejneru.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromada odpadků u kontejneru

Náklady města na svoz komunálního odpadu ročně přes 977 milionů korun (ilustrační foto). | Foto: Iva Kokešová | Zdroj: Český rozhlas

Radní v pondělí zároveň schválili zavedení služby svozu bioodpadu, jehož cena bude oproti současnosti o polovinu nižší.

Podle dokumentu, který radní schválili, jsou náklady města na svoz komunálního odpadu ročně přes 977 milionů korun. Na poplatcích vybere 723 milionů. Rozdíl pokrývá z rozpočtu.

Každý Čech loni vytřídil 63 kilogramů odpadu, nejvíc se třídilo v Královéhradeckém kraji

Číst článek

„Při zvýšení poplatku za komunální odpad o 30 procent budou výrazně sníženy náklady města na zajištění systému nakládání se směsným komunálním odpadem v Praze s tím, že finanční účast města se při plném výběru nově stanoveného poplatku sníží na asi tři procenta,“ píše se v předkloženém dokumentu.

V novele vyhlášky radní schválili také zavedení svozu bioodpadu. Teď si ho mohou zájemci objednávat u městské firmy Pražské služby. Od svého kroku si vedení města slibuje rozšíření svozu bioodpadu. Pražské služby službu nabízejí od 1346 korun ročně při odvozu 120litrového kontejneru jednou za 14 dní do 8611 korun při svozu nádoby o objemu 240 litrů dvakrát týdně. Po převzetí služby městem by měly být ceny podle dokumentu poloviční.

Loni lidé v metropoli vyprodukovali 321 183 tun odpadu, o rok dříve to bylo 304 325 tun. Vytříděného odpadu bylo loni 56 949 tun, tedy 18 procent. Nejvíce se třídí papír. Další odpad končí ve sběrných dvorech, kterých jsou v Praze dvě desítky.

Svoz odpadu pro zhruba dvě třetiny metropole provádí na základě smlouvy s magistrátem Pražské služby, zbytek zajišťuje firma AVE CZ podnikatele Daniela Křetínského a její subdodavatelé.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme