Průměrná mzda v Česku překročila 20 tisíc korun

Poprvé v historii překročila minulý rok průměrná hrubá mzda v Česku hranici 20 tisíc korun. Bylo to o 211 korun. V přepočtu máme nejvyšší mzdy ve střední Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé na mostě

Lidé na mostě | Foto: Jan Rosenauer

V meziročním srovnání to znamená, že každý z nás si průměrně polepšil o více než 12 set korun. Růst platů je podle analytiků zdravý a díky růstu produktivity práce neohrožuje konkurenceschopnost ekonomiky. Stále více se také zvyšují rozdíly v tom, kolik berou lidé v jednotlivých profesích.

Nejvíce si vydělají finanční zprostředkovatelé. Ti dostávají zhruba tři krát víc, než lidé zaměstnaní v ubytovacích a stravovacích zařízeních. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, stoupla o necelá čtyři procenta. Ekonomové odhadují, že letos by průměrný plat v Česku měl být 21 tisíc korun.

Průměrná hrubá měsíční mzda představuje podíl mezd bez ostatních osobních nákladů připadající na jednoho zaměstnance evidenčního počtu za měsíc. Do mezd se zahrnují základní mzdy a platy, příplatky a doplatky ke mzdě nebo platu, prémie a odměny, náhrady mezd a platů, odměny za pracovní pohotovost a jiné složky mzdy nebo platu, které byly v daném období zaměstnancům zúčtovány k výplatě. Jedná se o hrubé mzdy, tedy před snížením o pojistné na všeobecné zdravotní pojištění a sociální zabezpečení, zálohové splátky daně z příjmů fyzických osob a další zákonné nebo se zaměstnancem dohodnuté srážky. Další informace naleznete ve vysvětlení přímo na webu ČSÚ.

Stanislav Vintr, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme