Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí vzrostla o osm procent

23.182 Kč - taková byla v Česku ve druhém čtvrtletí průměrná mzda. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Proti stejnému období loni byla o 1 700 korun vyšší. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, se v průměru zvýšila jen o 1 procento.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnanci

zaměstnanci | Foto: Jan Rosenauer

Státním zaměstnancům dokonce reálné platy klesly o 3,6 procenta. Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek k tomu Radiožurnálu řekl: "Pokles reálné mzdy k jakému dochází v nepodnikatelské sféře bezpochyby není uspokojivý a dá se říci, že právě zaměstnanci veřejné sféry jsou svým způsobem obětí nutného zlepšování veřejných financí."

"Jeden rok pravděpodobně je taková situace skousnutelná, ale předpokládám, že příští rok už nikdo nepřipustí, aby se pokles reálné mzdy ve veřejné sféře opakoval," předpovídá Sobíšek.

Nižší než průměrnou mzdu pobírají dvě třetiny zaměstnanců. Statistiku ovlivňují hlavně velmi vysoké výdělky manažerů.

Na Slovensku dosáhla průměrná měsíční mzda v prvním čtvrtletí v přepočtu 16 700 českých korun. Je tak asi o 6 000 nižší než u nás. V Posku ve stejném období byl průměrný plat po přepočtu na české koruny 22 000. České mzdy se jen pomalu přibližují těm německým, průměrný výdělek u nás se dostal na úroveň přibližně 40 % průměrné německé mzdy.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme