Průměrné mzdy rostou

Průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla ve třetím čtvrtletí na 16 522 korun. Zaměstnanci si tak v průměru za měsíc vydělali o 974 korun více než loni ve stejném období. Také podnikatelům vzrostla průměrná měsíční mzda na o 6 procent na 16 755 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnanci

zaměstnanci | Foto: Jan Rosenauer

Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Nejvíce se platy zvýšily v sektoru služeb a ve státní sféře. Podle analytika Raiffeisenbank Miroslava Brabce růst reálné mzdy zhruba o dvě procenta převýšil srovnatelnou produktivitu práce.

"Pokud by tento trend trval v dlouhodobém horizontu, bylo by to pro českou ekonomiku negativní. Nicméně v době, kdy se ekonomika eurozóny, našeho největšího obchodního partnera, zotavuje z recese, si česká ekonomika může krátkodobě dovolit vyšší růst mezd na úkor produktivity práce," řekl Brabec.

Příští rok by se měl růst mezd výrazně zbrzdit. Proti letošnímu téměř nulovému růstu cen zrychlí příští rok inflace zhruba na tři procenta.

V Česku však nerostou jen platy, ale i zadlužení domácností. Dluhy překračují 220 miliard korun. To je trnem v oku centrální bance, která se obává o budoucí stabilní vývoj ekonomiky. Podle Davida Marka ze společnosti Patria Online motivují domácnosti k nákupům na úvěr současné nízké úrokové sazby, ale i větší finanční jistota.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme