Řecko by mělo dostat další část záchranné půjčky. Bankrot v turistické sezoně nehrozí

Řecko by dnes mělo od eurozóny dostat další díl ze záchranné půjčky. Dohromady jde o čtyři miliardy eur, tedy přes 100 miliard korun. Díky tomu Řecku nehrozí, že by mu během letní turistické sezóny došly peníze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová | Zdroj: Reuters

„Řecko splnilo všechny podmínky pro poskytnutí půjčky,“ řekl mluvčí Evropské komise Simon O´Connor. Šlo hlavně o plán propuštění přebytečných státních zaměstnanců.

Půjčku ještě musí schválit parlamenty v Německu a několika dalších zemích eurozóny. K tomu má dojít během dneška, a protože země splnila požadavky eurozóny, je tento proces považován už za pouhou formalitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co předchází schválení další půjčky Řecku, shrnuje zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska

„Řecko svůj schodek rozpočtu snížilo na polovinu a už letos si bude žít za své,“ ocenila německá kancléřka Angela Merkelová.

Situace v Řecku však ale stále není stabilizována a už nyní je zřejmé, že země bude potřebovat další umazání dluhů. Země eurozóny by tak mohly odpustit zemi velkou část obnosu, který jí zapůjčily.

Bez půjčky by Řecku hrozil chaotický státní bankrot, což by mohlo v době turistické sezóny vážně podkopat jeho ekonomiku. V letním období, kdy zemi navštěvují tisíce zahraničních turistů, by tak kolaps státní ekonomiky mohl vypadat také tak, že by nebyla dostupná hotovost z bankomatů. To by mohlo způsobit chaos v celé zemi.

Katastrofickým scénářem, ke kterému nemělo Řecko daleko právě vloni, by v případě chaotického bankrotu země byl i nátisk vlastní měny. V mezičase by tak ale nebyla dostupná ani původní eura, ani měna nová.

Ondřej Houska, Marína Dvořáková, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme