S otevřením pracovního trhu nováčkům EU Nizozemsko nespěchá

Nizozemsko nespěchá s otevřením pracovního trhu unijním nováčkům - nizozemská vláda navrhla, aby země umožnila bez omezení práci Čechům, Polákům a dalším občanům nových členských zemí podobně jako Británie nebo Irsko. Parlament má ale z tohoto kroku obavy. Od května se tak Nizozemsko takřka určitě do seznamu otevřených zemí nedostane.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královský palác v Amsterdamu

Královský palác v Amsterdamu | Foto: europa.eu.int

Liberalizace se nekoná - nizozemští poslanci se obávají důsledků, jaké by uvolnění pracovního trhu znamenalo pro místní zaměstnance. Vláda proto předloží do konce roku zprávu o krocích, které hodlá podniknout, aby příchod pracovníků ze střední a východní Evropy neohrozil sociální stabilitu.

Pokud Nizozemsko práci Čechům, Polákům a dalším umožní, bude to zřejmě nejdřív začátkem příštího roku. Země nicméně připravuje, že zjednoduší podmínky pro vydávání pracovních povolení, podobně jako to plánují třeba Francie nebo Německo. Nadále tak platí, že se ze starších členských zemí otevřely pouze Británie, Irsko a Švédsko - Portugalsko, Španělsko a Finsko mají následovat v květnu.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme