S příjmy obtížně hospodaří 58 procent domácností, ukázal průzkum CVVM

Se svými příjmy obtížně vychází 58 procent českých domácností. Dvě pětiny naopak tyto problémy nemají. Z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění ale vyplývá, že se situace oproti loňskému říjnu zlepšila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Před rokem obtíže s rodinným rozpočtem uvádělo skoro 70 procent lidí. Podle analytika CVVM Jana Červenky se ale výsledky průzkumu dají vyložit tak, že se spíš zlepšila celková nálada lidí, než jejich reálné poměry.

„Když se člověk podívá na reálná makroekonomická data, je zřejmé, že tam zatím k žádnému výraznému pozitivnímu posunu nedošlo. Čili spíš se jedná o posun v náladě.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky průzkumu komentoval na Radiožurnálu analytik CVVM Jan Červenka

„Zlepšují se očekávání dalšího vývoje ekonomiky a kromě toho, vzhledem k tomu, že ta krize trvá už poměrně dost dlouho, tak se dá říct, že tady funguje určitý přizpůsobovací mechanismus v té situaci,“ vysvětlil analytik CVVM ve vysílání Radiožurnálu.

Výzkum dopadl oproti minulému říjnu optimističtěji ve všech ohledech. Nejvýraznější to podle Červenky bylo právě u subjektivního pocitu chudoby a u kategorie vycházení s příjmem.

„Podíl lidí, kteří označovali svoji domácnost za chudou, klesl z 38 procent na 32. A hlavně se oproti období let 2010-12 snížil podíl lidí, kteří se řadili do kategorie velmi chudá domácnost,“ přiblížil výsledky průzkumu Červenka.

Problémy s hospodařením častěji uváděli respondenti se základním a středním vzděláním bez maturity, lidé starší 60 let, nepracující důchodci, nezaměstnaní, dělníci a dotazovaní s levicovou orientací. Průzkumu se zúčastnila tisícovka lidí.

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme