Schodek obchodní bilance za loňský rok 127 miliard korun

Rovných 24 miliard korun činil v prosinci loňského roku schodek naší obchodní bilance. Za celý loňský rok obchodní bilance skončila se schodkem téměř 127 miliard korun přitom v předchozím roce dosáhl celkový deficit 64,4 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záporná bilance byla především ve skupině surovin, polotovarů a chemických výrobků a ve skupině strojů a dopravních prostředků. Záporné saldo obchodní bilance bylo zejména v obchodě s Ruskem, s Čínou, Spojenými státy americkými a Japonskem. Naopak aktivního salda jsme dosáhli v obchodě s Německem a se zeměmi Středoevropské dohody volného obchodu - známé pod zkratkou CEFTA.

Podle ekonoma analytika Komerční banky Jana Vejmělka dosáhl deficit za rok 2000 téměř dvojnásobné hodnoty oproti předchozímu roku. Prakticky šlo ale prohloubení deficitu na vrub vysoké ceny ropy a drahého dolaru. Celkové trendy podle Vejmělka nejsou narušeny.

Markéta Kaclová, Dan Tácha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme