Senát proti prodloužení bezcelního prodeje

Senátoři nechtějí - byť dočasný - bezcelní prodej v tranzitním prostoru letišť a na palubách mezinárodních linek. Kvůli prodloužení existence tzv. duty-free shopů, které k novele o dani silniční přidali poslanci, tedy horní komora parlamentu celý zákon sněmovně vrátila. Proti prodloužení bezcelního prodeje byli především nezávislí senátoři a unionisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání Senátu

Jednání Senátu | Foto: Česká televize

"Věřím tomu, že jako v případě předešlých, tak ani tentokrát Senátem tento přílepek nemravně zvýhodňující úzkou skupinu podnikatelů neprojde," řekl v diskusi například Martin Mejstřík zvolený za Cestu změny.

Sama novela silniční daně se přitom senátorům líbila. Snižuje totiž například daň pro dvanáctitunové nákladní vozy, když nejsou používané k podnikání.

Poslanci si bezcelní prodej přejí až do našeho vstupu do Evropské unie, ale už do konce minulého roku měli obchodníci omezit zásobování tak, aby stačili zboží včas vyprodat. A to byl další argument senátorů proti duty-free shopům, který použila unionistka Soňa Paukrtová.

"Poslanci zdůvodňovali prodloužení činnosti duty-free shopů na silničních celních přechodech nutností doprodat zásoby, které tam jsou. Je naprosto známou skutečností, že v době, kdy končilo to období, tak obrovské množství zboží se tam naopak naváželo," upozornila senátorka.

Činnost bezcelních obchodů má v České republice skončit k letošnímu 31. březnu.

Dana Jaklová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme