Sklárny ve Světlé spustily další tavící pec. Práci našly desítky lidí

Sklárny ve Světlé nad Sázavou dnes zprovoznily novou pec a dávají tak práci dalším asi 50 lidem. Skláři to považují za historický okamžik, protože pec je už pátá v pořadí. Podnik, který v roce 2008 zkrachoval, teď jede na plný výkon a daří se mu ve všech koutech světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Fait u nové pece

Martin Fait u nové pece | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Pro továrnu je to historický okamžik, vždy mívala jen čtyři agregáty. „Tady se lisují výrobky a tady se začisťují,“ říkají zaměstnanci přímo u pece. Celkem jich sklárna nabírá dalších šedesát. „Já už jsme tady znovu, pracoval jsem tady předtím jedenáct let. Je dobře, že se to vrátilo a že to prosperuje,“ podotýká jeden ze sklářů.

Sklárnu s celým areálem koupil v létě 2009 pražský obchodník Lubor Červa. Z původních 60 lidí jich dnes do práce chodí 560 a obratově se blíží k jedné miliardě korun. „obchodní úspěch je založen spíš na výrobě domácenského skla – váz, mís a dárkových předmětů, lisovaných předmětů, které jsou od 2 do 6,5 kila,“ vysvětluje ředitel skláren Martin Fait s tím, že tak veliké kusy skla nedělá v Evropě prakticky nikdo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý příspěvek si můžete také poslechnout

Proto mají obchodníci ze Světlé dveře dokořán téměř všude. „V poslední době se nám podařilo dostat sklo do exotičtějších destinací, jako je třeba Nigérie nebo Angola. Běžně dodáváme třeba do Libye nebo na Střední východ. Jedno z největších našich odbytišť, patnáctiprocentní, je Egypt,“ dodává Fait.

Tak dobrá situace může podle hrubého odhadu trvat ještě několik let. Ve Světlé dokonce uvažují o stavbě dalšího agregátu. Tentokrát pro potřeby trhu na Středním východě. „Se zákazníky, kteří by tady rádi odebrali třeba produkci celé pece. Jsou spekulace o tom, že bychom investovali dál,“ poznamenává Fait.

Je nicméně opatrný. Úspěch skláren znamená mimo jiné razantní snížení nezaměstnanosti v celém regionu. Těsně po krachu bylo bez práce před 20 procent lidí. Dnes je to polovina. „Tady přímo ve Světlé je nezaměstnanost asi 10,5 procenta. To je asi nějakých 400 lidí,“ upřesňuje šéf Úřadu práce v Havlíčkově Brodě Martin Kouřil.

Milan Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme