Kubalík už naplno trénoval s národním týmem a proti Švýcarsku by chybět neměl, trenér je optimistou

Útočník hokejové reprezentace Dominik Kubalík nechyběl na dopoledním rozbruslení týmu před večerním utkáním se Švýcarskem. Trénink absolvoval v plné zátěži v útočné formaci s Davidem Tomáškem a Ondřejem Palátem, s nimiž nastoupil v prvních dvou zápasech proti Finsku (1:0 po samostatných nájezdech) a Norsku (6:3). Pondělní utkání začne ve 20.20.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté národního týmu se radují z gólu

Hokejisté národního týmu se radují z gólu | Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia

Asistent trenér Jiří Kalous novinářům Kubalíkův večerní start nepotvrdil, je však optimistou. „Uvidíme. Na tréninku se zdálo vše v pořádku, ale Dominik bude situaci ještě konzultovat s lékařem i fyzioterapeutem. Kdyby hrát nemohl, budeme reagovat až podle situace. Věříme ale, že by mohl být k dispozici, protože na tréninku to vypadalo dobře,“ uvedl Kalous.

Kubalík odjel k porodu. Útočník národního týmu chyběl na rozbruslení, start proti Finsku je nejistý

Číst článek

Velké obavy o Kubalíka, který se stal v pátek otcem dcery, ale přesto pak odehrál úvodní duel s Finy, přišly ve 45. minutě sobotního zápasu. Útočník Ottawy v zámořské NHL narazil po souboji s útočníkem Martinem Rönnildem do hrazení a zdálo se, že si při nešťastném momentu poranil nohu.

Strach o zdraví ještě zvýšil jeho odchod z ledu, který opouštěl jen za pomoci ostatních, a ani výraz jeho tváře nevěstil nic dobrého. I proto bylo trochu překvapení, že se pak do hry ještě vrátil a vítězný zápas dohrál.

„Vypadalo to velice vážně. Naštěstí po primárním vyšetření, když jsme zjistili jeho aktuální stav, se ukázalo, že Dominik utrpěl poranění v dolní polovině těla, které by ho však nemělo vyřadit z následujících dní v turnaji. Po dohodě s ním jsme mu dovolili návrat do hry,“ uvedl v neděli jeden z lékařů českého týmu Antonín Chochola.

Útočníkovi Dominiku Kubalíkovi museli po nepříjemném střetu s Norským hráčem na střídačku pomoc spoluhráči. Nakonec se ale vrátil do hry | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kubalíkovi i celému mužstvu přišel po dvou večerních zápasech ve dvou dnech vhod volný den.

„Věříme, že hráči zregenerovali. Všichni měli povinný program, ale kdo chtěl, mohl jít na led, kdo nechtěl, tam byl naplánovaný regenerační trénink, aby se kluci dali dohromady po dvou zápasech, které měli v nohách. Nebylo to pro ně fyzicky jednoduché,“ řekl Kalous.

MS v hokeji 2024

Blümel zatím nedorazí

V noci na pondělí vypadl z play-off zámořské AHL tým Texas Stars v sestavě s Matějem Blümelem. V rozhodujícím pátém utkání série na ledě Milwaukee byl prvním střelcem hostů, Admirals však zvítězili 5:3. Třiadvacetiletý držitel bronzu z Tampere 2022 Blümel však výběr kouče Radima Rulíka neposílí.

„Matějův tým v noci vypadl z play-off AHL, Dalas ale stále hraje play-off NHL a Matěj tak i přes vypadnutí Texasu zůstává v zámoří k dispozici organizaci Dallas Stars,“ vysvětlil generální manažer českého týmu Petr Nedvěd.

V týmu musí panovat spokojenost, myslí si hokejový expert Procházka před duelem se Švýcarskem

Číst článek

Švýcaři zatím neztratili ani bod. Nory zdolali 5:2, v neděli večer přestříleli 6:5 Rakušany, když pětkrát skórovali v přesilovkách. „Švýcaři je sehráli výborně, na to si musíme dát určitě pozor. Mají tam skvělé hráče, hráče z NHL... Určitě to není jednoduchý soupeř, ale na mistrovství světa si nevyberete,“ podotkl Kalous.

Disciplína bude jednou z hlavních věcí, na níž se chce mužstvo zaměřit. „Určitě bude potřeba hrát bez faulů. abychom nenabídli soupeři šance v přesilovkách. A budeme chtít pokračovat v dobré hře při oslabení,“ dodal Kalous.

Švýcary posílil elitní útočník českého původu Kevin Fiala, zatím ale není zřejmé, zda zasáhne do večerní bitvy. „Monitorujeme situaci, ale chceme se soustředit na náš tým a naši hru. Chceme hrát, co chceme my, nečekat, s čím přijdou Švýcaři,“ prohlásil Kalous.

Loni český tým podlehl Švýcarům v základní skupině šampionátu 2:4. Od té doby svedly oba týmy čtyři souboje v EHT. Češi vyhráli 1:0, 3:2 v prodloužení a 5:3, ale v dosud posledním měření sil prohráli na Českých hrách v Brně 1:2.

Pravděpodobná sestava Česka: Dostál (Mrázek) - Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček - O. Kaše, L. Sedlák, Červenka - D. Kubalík, Tomášek, Palát - M. Stránský, Kämpf, D. Voženílek - Flek, Kondelík, O. Beránek.

Mistrovství světa (PLATNÉ K 13. 5. 2024)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 3 2 1 0 0 13:8 8
2. Finsko 3 2 0 1 0 12:2 7
3. Kanada 2 2 0 0 0 9:3 6
4. Česko 3 1 1 1 0 8:5 6
5. Dánsko 2 1 0 0 1 6:6 3
6. Rakousko 2 0 0 0 2 6:11 0
7. Norsko 3 0 0 0 3 6:15 0
8. Velká Británie 2 0 0 0 2 2:12 0

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme