Standard & Poor´s možná ještě dnes sníží Francii rating

Francie možná ještě dnes přijde o nejvyšší možný rating, tedy AAA. Francouzskou schopnost splácet své dluhy prý sníží ratingová agentura Standard & Poor´s. Francouzskému deníku Le Monde to potvrdily vysoce postavené vládní zdroje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Standard & Poor's v New Yorku

Budova Standard & Poor's v New Yorku | Zdroj: Reuters

Agentura Standard & Poor´s prý sníží rating i několika dalších zemí eurozóny včetně Slovenska. Pád francouzského ratingu může být velmi špatnou zprávou pro celou eurozónu.

O země s nejvyšším ratingem se totiž opírá záchranný fond eurozóny EFSF, tedy tak zvaný euroval. Ten po případném snížení ratingu Francie zřejmě ztratí schopnost získávat na trzích velmi levné půjčky.

Právě garance, kterými se Francie podílí na eurovalu, mají být jedním z hlavních důvodů snížení ratingu. V případě bankrotu oslabených zemí by totiž Paříž musela zaplatit desítky miliard eur. Vedle toho má Francie problémy i s vlastními dluhy. Už skoro 40 let nedokázala sestavit vyrovnaný státní rozpočet.

Dopady snížení ratingu ale nakonec nemusí být zásadní. Standard & Poor´s loni snížila i rating Spojených států. Američané ale své dluhopisy navzdory tomu stále prodávají velmi levně.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme