Startují zátěžové testy evropských bank. Budou přísnější než loni

Evropské banky projdou přísnějšími zátěžovými testy. Dnes je zahájí Evropský úřad pro bankovnictví sídlící v Londýně. Banky bude vystavovat simulovaným nečekaným změnám na trzích a testovat, jestli by v takových podmínkách obstály.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka Fortis

Banka Fortis | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Tentokrát budou zátěžové testy tvrdší než ty loňské, ve kterých neobstálo jen 7 bank z 91. Teď by se na pomyslném bitevním poli mohlo objevit více padlých peněžních ústavů.

Evropský úřad pro bankovnictví chce vyzkoušet, jak by si poradily například s velkým poklesem cen nemovitostí na trhu, s výkyvy úrokových sazeb, nebo vlastnictvím dluhopisů státu, který bude na pokraji bankrotu. S členskými státy Unie projednává Evropský úřad pro bankovnictví už teď opatření, která budou muset provést, když testy odhalí u jejich bank nedostatky. Výsledky testů se finanční svět dozví v červnu.

Pavel Novák, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme