Stát připravuje novelu zákona o vyvlastňování pozemků

Stát si chce zajistit snadnější přístup k pozemkům, které se mu budou hodit. Ministerstvo pro místní rozvoj proto připravuje novelu zákona o vyvlastňování soukromého majetku, na světě je už pracovní verze a některé vlastníky půdy a politickou opozici tento záměr vystrašil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR | Foto: Ondřej Kalášek

Zajímavý je seznam toho, co všechno chce vláda považovat za stavby ve veřejném zájmu. Najdeme tam kde co: dálnicemi počínaje, přes průmyslové zóny až po parky. Slyšel jsem i komentáře, že navrhovaná novela by v tomto zněmí byla nejzásadnějším zásahem do vlastnických práv od roku 1989.

Má své kritiky. Jedním z nich je ODS - konkrétně její stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. "Nás zejména překvapuje ten rozsah možných vyvlastňovacích titulů, protože nedotknutelnost majetku je základ jistot každého občana. Počet důvodů, pro které je možno vyvlastňovat, musí být co nejvíce omezen, musí to být jen klíčové věci jako dálnice, sítě, možná i přehrady a přístupy k pozemkům, ale v žádném případě třeba veřejný park."

Od samotných obcí a měst slyšíme dvě protichůdné reakce - někteří starostové už teď říkají, že se jim navrhovaná novela zamlouvá. Mohli by například postavit na vyvlastněných soukromích pozemcích ty zmíněné parky nebo sportovní hřiště. Jinde - naopak v Kuřimi na jižní Moravě žádný bohatší seznam vyvlastňovacích titulů nechtějí. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí Kuřimi Drago Sukalovski. "Zákonných důvodů by mělo být co nejméně a rozhodně by mezi ně neměly patřit parky a ani průmyslové zóny a podniky. Podle našeho názoru se staví do rozporu princip soukromého vlastnictví a jeho nedotknutelnost a rozvoj dané lokality a podle našeho názoru je ten princip nedotknutelnosti soukromého vlastnictví silnější."

Ministerstvo pro místní rozvoj neříká, že návrh z jeho dílny je dobrý, nicméně okamžitě dodává, že je to pouze pracovní verze, ze které si ještě nemáme dělat hlavu. "Vůbec se to nedá brát za hotovou verzi, v žádném případě, je to věc rozpracovaná, jsou to poznámky, ze kterých tam nakonec nemusí zůstat ani slovo. Může to být úplně jinak," tvrdí mluvčí resortu pro místní rozvoj František Tlapák.

Vyvlastňování soukromých pozemků v tuto chvíli řeší zákon stavební. Podle Martina Římana je už současný seznam vyvlastňovacích titulů na hraně a změnit by se měla jedině rychlost při vyřizování sporů.

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme