Stát vydá dluhopisy pro občany v objemu do 10 miliard

Státu budou moci půjčit peníze i občané. Ze státních dluhopisů získají jistý úrok a pak mu je zpátky odprodají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek před začátkem jednání vlády

Ministr financí Miroslav Kalousek před začátkem jednání vlády | Foto: Tomáš Adamec

Ministerstvo financí nabídne v příštím roce občanům státní dluhopisy za celkem deset miliard korun. Dluhopisy vydá nejpozději ve třetím čtvrtletí. Nejnižší možný nákup bude za tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kalousek o dluhopisech nabízených občanům

Dluhopisy z první emise budou prodávat banky. Podle ministra financí Miroslava Kalouska by držitelé dluhopisů měli preferovat odpovědné hospodaření státu, a nikoli nekontrolovaný růst státního dluhu.

„Proč by na benefitech, které plynou z emisí státních dluhopisů, měly vydělávat pouze velké finanční společnosti? My ten benefit, výdělek chceme nabídnou i řadovému občanovi,“ upozornil Kalousek.

Projekt dluhopisů pro domácnosti má umožnit drobným střadatelům vložit peníze přímo do konkrétních státních dluhopisů České republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek ve Stalo se dnes

Ministerstvo financí emisi vydá nejpozději ve třetím čtvrtletí. Podle Kalouska má sice stát zdrojů na půjčky dostatek, kvůli posílení rozpočtové odpovědnosti chce ale svázat část dluhů s majetkem občanů.

Nakolik budou dluhopisy výnosné, tedy jak budou úročeny, zveřejní ministerstvo financí podle Kalouska vždy až před vydáním emise.

„Musí to být pochopitelně tržně konformní; stát nesmí dát na trh produkt, kde by zlikvidoval všechny ostatní produkty, které nabízejí banky a pojišťovny, a musí být dostatečně zajímavý pro investora, aby si ho koupil. Aby to pro něj byla nejenom jistá, ale také výnosná úložka.“

„My nechceme trh deformovat, my ho chceme rozšířit a zpestřit o další produkt, takže to bude vždy vycházet ze současné situace na trhu finančních produktů,“ poznamenal ministr v pořadu Stalo se dnes.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme