Turistický ruch ve třetím čtvrtletí ožil, vzrostl počet hostů v hotelech

Turistický ruch ve třetím čtvrtletí letošního roku ožil. Počet přenocování v tuzemských hotelech a penzionech se zvýšil hlavně zásluhou turistů ze zahraničí, kterých přicestovalo o sedm procent víc než ve stejném období loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatímco turisté se fotí ve Zlaté uličce...

Zatímco turisté se fotí ve Zlaté uličce... | Foto: Tomáš Adamec

Z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že celkově přijelo o 2,7 procenta více hostů než vloni - zahraničních o sedm procent, domácích naopak o 0,9 procenta ubylo. Jak na Rádiu Česko vysvětlil Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR, domácích turistů ubylo v meziročním porovnání především proto, že se vrátili zpátky na své cesty do zahraničí.

„A loňský rok se výrazně prosadil v tom, že domácí turisté, kteří kvůli krizi neodcestovali do zahraničí, posílili domácí cestovní ruch. Takže ten rozdíl jedno procento nepokládáme za dramatické, protože se to ukázalo v odjezdové turistice,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových údajích v turistickém ruchu jsme na Rádiu Česko hovořili s Janem Papežem z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Nejvíce turistů zavítalo do Česka ze sousedního Německa. Výrazně pak vzrostl počet návštěvníků z Ruska, ze Spojených států a Francie.

Kapacita pokojů byla využita ze 49 procent, což je o tři procentní body více než ve stejném období předchozího roku.. Hotely se ale podle šéfa Asociace cestovních kanceláří České republiky Viliama Sivka musí podbízet hostům nízkou cenou.

„Srpen, září a říjen přispějí k tomu, že překročíme hranici šest milionů turistů do České republiky ročně. Je tam to ale, že je to za poloviční cenu oproti tomu, za kolik se prodávaly hotely v roce 2007 a 2008,“ podotkl Sivek.

Nejvyhledávanější byly tradičně hotely v Praze, naopak nejvyšší pokles měl opět Ústecký kraj. Nejvíce se zvýšily příjezdy hostů do pětihvězdičkových a čtyřhvězdičkových hotelů. To je podle Jana Papeže dáno především tím, že ceny českých pětihvězdičkových a čtyřhvězdičkových hotelů jsou v České republice velmi nízké.

„V porovnání například s Vídní, Paříží či Londýnem. Proto si turista, který má určité množství peněz na návštěvu Prahy, vybere radši vyšší kvalitu hotelu za stejné peníze, které by jinde dal za tříhvězdičkový hotel,“ uvedl.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka, Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme