Umíráček pro spalovací motory? Francie chce s auty na benzin a naftu skončit do roku 2040

Ve Francii by se do roku 2040 měly přestat prodávat benzinové i naftové automobily. Ambiciózní cíl ve čtvrtek představil ministr životního prostředí Nicolas Hulot. Podle agentury DPA nicméně zatím není příliš jasné, jakým způsobem chce francouzská vláda stanoveného cíle dosáhnout.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | Zdroj: Reuters

Hulot připustil, že odchod od benzinových a naftových automobilů představuje "obtížný cíl". Francouzské automobilky však podle něj mají projekty, které mohou jeho dosažení zajistit.

Volvo končí se spalovacími motory. Za dva roky bude vyrábět jen elektrické a hybridní vozy

Číst článek

Francouzská společnost PSA Group, která vyrábí automobily značky Peugeot a Citroën, uvedla, že vládní cíl jde ruku v ruce s jejím záměrem nabízet do roku 2023 elektrické či hybridní verze u 80 procent jejích vozů.

Mluvčí podniku nicméně dodala, že PSA bude v případě budoucího zákazu prodeje benzinových a naftových automobilů ve Francii pokračovat v jejich výrobě pro zahraniční trhy.

'Hybridy nejsou jedinou variantou'

Evropské sdružení výrobců automobilů upozorňuje, že elektrické a hybridní motory nejsou jedinou variantou pro budoucnost automobilového průmyslu a že automobilky stále investují do modernizace benzinových a naftových technologií.

"Zlepšování spalovacího motoru a čisté naftové technologie budou i nadále hrát významnou roli ve snižování emisí oxidu uhličitého," uvedlo sdružení v prohlášení pro agenturu AP.

Hulot ve čtvrtek rovněž potvrdil, že Francie hodlá do roku 2022 ukončit výrobu elektřiny z uhlí a do roku 2025 snížit podíl jaderné energetiky na celkové produkci elektřiny na 50 procent z nynějších 75 procent. Navrhl také zákaz nových ropných a plynových vrtů na francouzském území. "Francie se chce stát jedničkou v zelené ekonomice," prohlásil.

Volvo a Indie

Prohlášení přišlo shodou okolností den poté, co automobilka Volvo oznámila, že od roku 2019 nebude vyrábět auta se spalovacími motory. Všechny nové modely uvedené na trh od té doby budou plně elektrické nebo hybridní.

Indie řekla konec autům na fosilní paliva, od roku 2030 bude prodávat jen elektromobily

Číst článek

Volvo se tak stalo první velkou tradiční automobilkou, která určila datum, od kterého plánuje ukončit výrobu aut pouze se spalovacím motorem.

Ještě dál pak jde vláda druhé nejlidnatější země planety - Indie. Ta chce skoncovat s prodejem vozů na fosilní paliva už v roce 2030.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme