V Česku klesá spotřeba cigaret. Lidé si je balí sami

Spotřeba cigaret v České republice klesá. Více než protikuřácké kampaně za to ale může zdražování a zvyšování spotřebních daní. Roste totiž prodej sypaného tabáku, z kterého si cigarety balí lidé sami. Pokles odbytu oznámil i největší prodejce a jediný výrobce v České republice - podnik Philip Morris. Ten má 54procentní podíl na tabákovém trhu u nás. A nejen v továrně v Kutné Hoře zaměstnává 1200 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety. Kouření. Kuřáci. Kuřák.

Cigarety. Kouření. Kuřáci. Kuřák. | Foto: Free Digital Photos

V prvním čtvrtletí firmě klesl tuzemský odbyt cigaret o více než 2 procenta a meziročně o více než 9 procent. Představuje to o 600 milionů kusů prodaných cigaret méně. Na druhé straně: Kuřáci si stále více balí cigarety sami. Protože sypaný tabák je výrazně levnější. Prodej sypaného tabáku stoupl v posledním roce o 20 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

050e780f.mp3Poslechněte si celý příspěvek redaktorky Jitky Hanžlové.

Podle odhadů Philip Morris se celkový trh cigaret v České republice za první čtvrtletí snížil o dvě procenta na 4 miliardy 700 milionů kusů. Může za to hlavně růst cen. Ten je podle ředitelky vnějších vztahů podniku Andrey Gontkovičové dán stále rostoucími daněmi. „Přibližně 80 procent ceny našich výrobků tvoří spotřební daň a DPH. Kdybychom zvýšili cenu výrobku o 1 korunu, 80 procent jde státu.“

Na spotřebních daních za tabákové výrobky vybral stát v loňském roce přibližně 42 miliard korun. Platby kuřáků se tak na celkových příjmech státního rozpočtu podílely asi 4 procenty. Do roku 2014 se přitom mají daně z cigaret dál zvyšovat.

„Znamená to velký tlak, protože s rostoucí cenou cigaret a momentální křehkou ekonomickou situací se samozřejmě zvyšuje cenová citlivost spotřebitelů ve všech kategoriích. Vidíme stoupající tendenci spotřebitelů přiklánět se k levnějším výrobkům, někdy i k nejlevnějším. K výrobkům, kde například daňové zvýhodnění umožňuje cenové zvýhodnění. Takže například sypaný tabák. A samozřejmě, bohužel, narůstá také nelegální trh s cigaretami,“ přiblížila Gontkovičová.

Nárůst nelegální výroby

Podíl nelegální výroby a prodeje cigaret u nás podle měření Philip Morris stále roste. Zajímavé je, že průzkum zpracovává najatá firma, jejíž zaměstnanci sbírají po celé republice odhozené prázdné krabičky od cigaret a podle kolků zjišťují, které byly vyrobeny legálně a které jsou z podloudných dílen. „Za posledních pět roků tento trend výrazně stoupá. Nyní je to někde okolo 8 procent,“ řekla Gontkovičová.

káva a cigareta | Foto: Věra Luptáková

Nelegální výroba a prodej přitom není nebezpečím jen pro oficiální výrobce, kteří podléhají přísným pravidlům. Také stát přijde o značné peníze na daních. A kromě toho: „Druhý rozměr je rozměr zdravotní. Protože na legálně vyrobené tabákové výrobky se aplikují pravidla, která jsou poměrně přísná a začínají už při výrobě cigaret,“ podotkla Andrea Gontkovičová s tím, že v nelegálně vyrobených cigaretách se pak podle ní často najde písek, sklo nebo zvířecí výkaly.

Evropská unie chystá další zpřísnění omezení prodeje tabákových výrobků. Uvažuje o tom, že by v obchodech neměly být cigarety vůbec vidět. A také o tom, že varování před zdravotními riziky kouření bude na krabičkách zabírat mnohem více místa než teď.

„Philip Morris historicky podporuje komplexní a efektivní regulaci tabákových výrobků, protože víme, že tyto výrobky jsou škodlivé a návykové. Na druhé straně by tam měla existovat nějaká míra,“ upozornila Gontkovičová s tím, že ta už by ale byla překročena v případě, že by z krabiček úplně zmizelo označení značek.

„Dopad na naše podnikání by byl značný. Samozřejmě tato opatření považujeme za nepřiměřená a nesouhlasíme s nimi,“ zdůraznila ředitelka vnějších vztahů firmy Philis Morris v ČR. Do veřejné konzultace Evropské komise k uvažované změně současných směrnic, se zapojilo více než 80 tisíc lidí. Je jasné, že regulace prodeje tabákových výrobků je hodně žhavou záležitostí.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme