V Polsku přestaly platit staré peníze, ty poslední šly na charitu

V Polsku skončila možnost vyměnit si staré peníze, které v zemi platily do roku 1995. Podle průzkumů měli doma Poláci několik miliard starých bankovek. Doteď si je buď mohli vyměnit za nové zloté nebo je věnovat na charitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polsko

Polsko | Foto: CIA

Celkem tři a půl tuny bankovek v hodnotě dvou miliard starých zlotých darovali Poláci centrální bance. Po přepočítání na dnešní měnu jde o čtvrt milionu zlotých-zhruba půl druhého milionu korun.

Všechny peníze dostane polská charita, která je rozdělí mezi stovky dětí z chudých rodin. Podle odhadů Polské národní banky měli doma lidé v různých skrýších přes osm miliard kusů starých mincí a bankovek. Teď měli poslední šanci si je vyměnit.

Zhruba deset procent Poláků si ale už neplatné peníze z nejrůznějších důvodů nechalo. Centrální banka oznámila, že staré bankovky naseká na drobné kousky a vyrobí z nich upomínkové brikety. Ty pak bude rozdávat například na dni otevřených dveří.

Petr Vavrouška, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme