V prvním výběrovém řízení na provozovatele rychlíkové dopravy uspěly ČD

České dráhy vyhrály historicky první výběrové řízení na provozovatele rychlíkové dopravy u nás a budou dál vozit cestující na trati Most - Plzeň. Výběrové řízení vyhlásilo ministerstvo dopravy, aby dostalo na koleje v rychlíkové dopravě konkurenci a také aby doplácelo dopravci menší ztrátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak

vlak | Foto: Jan Rosenauer

Ministr dopravy Milan Šimonovský si nedávno pochvaloval: Pod tlakem konkurence jsme dostali v prvním kole výběrového řízení nabídky s cenou, která je o 20% nižší, než původně požadovaly České dráhy. V druhém kole pak proti sobě stanuly České dráhy a společnost Viamont, která ministerstvu nabídla německé nízkopodlažní vlaky. Vítězně z boje nakonec vyšly právě České dráhy.

"Toto výběrové řízení bylo vyhlášeno na období provozování jednoho roku s opcí na další jeden rok," říká mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj a dodává, co cestujícím od prosince nabídnou.

"Dráhy nabídnou na trati Most - Plzeň moderní vozidla, která umožňují i přepravu kol, přepravu vozíčkářů a nemění se nic na tom, že v platnosti budou jízdenky Českých drah a další nabídky."

Kromě tratě z Plzně do Mostu hledá ministerstvo dopravy také provozovatele rychlíků mezi Pardubicemi a Libercem. O možnost dopravovat cestující v tomto úseku se podle mluvčí ministerstva Marcely Žižkové ucházejí tři společnosti: Connex, Viamont a České dráhy. "Na trati Pardubice - Liberec se výsledky očekávají v průběhů 10 až 14 dnů."

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme