V USA se chystá velká regulace obchodů s klíčovými komoditami

Spojené státy omezí spekulace s klíčovými komoditami. Informuje o tom agentura Bloomberg, podle které většina lidí z regulatorního orgánu se změnou souhlasí. Jen kvůli tomu, že se nedokázali dohodnout na jeho načasování, bylo očekávané schválení tohoto kroku odloženo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké trhy s komoditami zřejmě čeká rozsáhlá regulace (ilustrační foto)

Americké trhy s komoditami zřejmě čeká rozsáhlá regulace (ilustrační foto) | Foto: AFP

Přesto se podle agentury čeká, že nakonec nejrozsáhlejší změna v obchodování s komoditami od třicátých let minulého století začne v dohledné době platit.

Současný návrh opatření omezujících spekulace počítá s tím, že se určí maximální objem komodity obchodované na trhu, kterou smí jeden subjekt skoupit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co to bude pro trhy znamenat chystaná regulace obchodů s komoditami, vysvětlovat ve Světě o deváté analytik Jiří Tyleček

Analytik X Trade Brokers Jiří Tyleček se však domnívá, že jakékoliv omezování trhů není prospěšné.

„Trhy existují kvůli obchodníkům, bez nich by ztratily veškerý smysl, a pokud omezíme jejich aktivitu, tak tím trhy deformujeme a omezíme jejich funkci,“ upozornil Tyleček.

Chystané opatření se má týkat 28 komodit, mezi které patří zejména kovy a zemědělské produkty. Pokud skutečně vejde v platnost, nebude to podle Tylečka dobrá zpráva jak pro obchodníky, tak pro kupující.

„Menších investorů se regulace přímo nedotkne, protože ti většinou obchodují pouze několik málo kontraktů. Nepřímo budou muset malí investoři také změnit své strategie, ale určitě bych neřekl, že trhy pro ně budou přístupnější nebo férovější. Naopak v dlouhodobějším horizontu by se měla zvýšit volatilita, což by právě obchodníkům s malým kapitálem mohlo přinést největší problémy,“ podotkl analytik.

'Problémem nejsou spekulanti, ale politika centrálních bank'

Na počátku nynější krize spekulativní kapitál vyhnal ceny mnoha komodit na historická maxima, a to včetně těch, které mají na životy lidí velký dopad, jako jsou zemědělské komodity. Právě spekulacím s klíčovými komoditami má navrhované omezení zabránit.

Jiří Tyleček nicméně předpokládá pouze krátkodobý efekt: „V řádu několika měsíců bude tohoto cíle dosaženo, čili ceny by se mohly uklidnit a budeme svědky méně historických maxim na jednotlivých komoditách. V dlouhodobějším období se pozitivní efekt vytratí a naopak situace se zhorší.“

Hlavní důvod rychle rostoucích cen komodit je podle něj třeba hledat nikoliv u spekulantů, ale v politice centrálních bank, které nalévají do finančního systému stovky miliard dolarů na podporu ekonomik.

„Tyto peníze hledají co nejvyšší zhodnocení s co nejnižším rizikem a v těchto ohledech stojí komodity na čele žebříčku. Pokud by centrální banky omezily tuto politiku či by ji dokonce zastavily, tak podle mého názoru nejsou žádné regulace na trzích potřeba,“ zdůraznil Tyleček.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme