Věřitelé Jukosu odhlasovali likvidaci firmy

Ruská ropná společnost Jukos zřejmě definitivně končí. Věřitelé firmy dnes odhlasovali její likvidaci. Jde tak o závěrečnou tečku nad osudem někdejšího ropného gigantu Michaila Chodorkovského, kterého ruské soudy loni poslaly na osm let za mříže, právě kvůli daňovým podvodům v Jukosu. Podle západních pozorovatelů šlo ale o tlak Kremlu proti vlivnému podnikateli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Jukos je na kolenou. Věřitelé totiž dnes odsouhlasili návrh na likvidaci a bankrot Jukosu. Odmítli tak plán na záchranu kdysi největší ropné společnosti v Rusku, který navrhoval její management. O definitivním konci Jukosu ještě musí rozhodnout ruský arbitrážní soud, který také jmenuje likvidátora firmy.

Likvidaci navrhl věřitelům soudem jmenovaný správce Jukosu Eduard Rebgun. Podle něj má Jukos více závazků, než je hodnota jeho majetku. To ale zahraniční právníci firmy zpochybňují a tvrdí, že Jukos je solventní.

Hlavními věřiteli Jukosu jsou ruský stát, respektive daňový úřad, a ropná společnost Rosněfť. Ta již v minulosti získala hlavní těžební divizi Jukosu a zřejmě jí také připadne zbývající majetek někdejší firmy Michaila Chodorkovského.

Po oznámení bankrotu spadly akcie Jukosu až o deset procent.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme