Vláda chce znovu jednat o výstavbě dálnice D47

Jako značně nevýhodnou pro náš stát hodnotí vláda dohodu o výstavbě dálnice D47 soukromým investorem, kterou v letošním červnu podepsal tehdejší ministr dopravy Jaromír Schling. Vláda proto rozhodla, že obnoví jednání s investorem, izraelskou firmou Housing and Construction. Chce znovu probrat odpovědnost státu za rizika projektu. Některá ustanovení smlouvy podle ministra dopravy Milana Šimonovského vyvolávají podezření z korupce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálnice

Stavba dálnice | Foto: Česká televize

Ministr Šimonovský po dnešním jednání kabinetu řekl, že ve smlouvě by se měla přesněji vymezit odpovědnost státu za rizika. "Ta jsou hlavně ve vágních formulacích, kdy nejčastější slovo, které se opakuje ve vztahu k povinnostem státu, je slovo veškeré, a to je skutečně všeobjímající slovo, které chceme nahradit konkrétními povinnostmi, tak aby stát si byl zcela vědom rizik, která podstupuje a byl schopen vůbec své povinnosti splnit."

Pro stát značně nevýhodná ustanovení smlouvy podle Šimonovského vyvolávají podezření z korupce. Ministr dopravy proto už nařídil odboru vnitřní kontroly, aby vše prověřil. V případě, že zjistí závažné nesrovnalosti, předá celou věc policii.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme