Vláda chystá změny pro práci nelegálně zaměstnaných cizinců

Firma, která zaměstná cizince bez povolení k pobytu možná v budoucnu zaplatí pokutu až pět milionů korun. To navrhuje Ministerstvo práce a sociálních věcí v zákoně, který dnes projedná vládní kabinet. Součástí je i povinnost zaměstnavatelů hlásit úřadům přijetí cizince ze země mimo EU a uchovávat na jeho pracovišti kopie dokladů jako důkaz, že člověk není zaměstnán nelegálně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontrola cizinců

Kontrola cizinců | Foto: Plzeňský kraj

„Už dnes je samozřejmě nezákonné zaměstnávat cizince, ať už bez pracovního povolení od úřadu práce, nebo bez povolení k pobytu, které má od ministerstva vnitra. Samozřejmě i zaměstnavatelé za to mohou být postiženi. Evropská unie si ale uvědomila, že tento represivní systém je neúčinný a zkoušela ho jaksi zinteligentnit, zapojit do něj cizince tím, že mu přízná určitá práva a tím ho bude motivovat k tomu, aby se státem proti svému zaměstnavateli třeba trochu spolupracoval,“ vysvětluje odborník z iniciativy za práva migrantů advokát Pavel Čižinský.

„Zejména mělo jít o to, že cizinci nabídne za tu nelegální práci mzdu, kterou by mu stát měl nějakým způsobem pomoci vymoci tak, aby byl motivován proti zaměstnavateli spolupracovat a současně by měl dostat i nějaké úlevy nebo dokonce nabídky v oblasti povolení k pobytu,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda chystá změny pro práci nelegálně zaměstnaných cizinců .mp3

"Česká republika se toho podle mých informací příliš nedrží, ministerstvo vnitra ani ministerstvo práce a sociálních věcí nechtějí cizincům dát žádná práva. Dnes měla být implementována podle článku 17 takzvaná sankční směrnice, takže je zde situace, že dnes o tom jedná vláda a dnes už to mělo být ve vpisu zákona a dnes to mělo platit," říká Čižinský.

Podle Pavla Čižinského se situace cizinců pobývajících u nás příliš neliší od situace v jiných evropských státech:

„Ona situace cizinců, kteří pobývají bez povolení k pobytu, je špatná všude a všude se s tím potýkají jako s problémem právním i humanitárním. Nicméně i u nás je situace špatná a cizinci, kteří u nás žijí, podle mých odhadů jsou jich desítky tisíc, jsou skutečně mezi nejzranitelnějšími, co se týče vykořisťování, nejistoty a samozřejmě i rizika, že se v zoufalství nechají naverbovat od organizovaného zločinu nebo se stanou jeho oběťmi. Toto je třeba řešit za každou cenu.“

„Nevládní organizace dlouhodobě navrhují takzvanou regularizaci, což umožní cizincům zlegalizovat jejich pobyt bez toho, aniž by museli vycestovat a byli vyhoštěni. Represe je zde stále základním východiskem a Evropská komise se to snažila trochu zlepšit, ale obávám se, že Česká republika na to není připravena,“ sděluje Čižinský.

Zásadním krokem vpřed by podle Čižinského bylo vyplacení dlužného platu nelegálně zaměstnanému cizinci.

„Proto jsou cizinci nelegálně zaměstnáváni, protože mají podstatně méně práv, protože se jich lze snadno zbavit a protože se ničeho nedovolají. Ani si netroufnou jít k soudu a soudit se. Současně s touto implementací dochází k novele zákoníku práce ze strany ministra Drábka a Nečase, která vlastně omezuje práva všech zaměstnanců a tím pádem se to samozřejmě týká i cizinců. Takže vymahatelnost dlužní lhůty bude těžší i pro Čechy."

Dělníci (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Pravidla se příliš nedodržují

„Není to o přísnosti zákonů, je to o tom, že není vůle je vymáhat a naše společnost je trochu pokrytecká. Stanoví zákony velice přísné, když to přeženu, tak si představte, že paní, která bude zaměstnávat Ukrajinku na úklid nelegálně, tak jí vlastně hrozí pokuta až dva miliony korun. Ovšem v praxi zejména proti těm velkým a nebezpečným subjektům není vůle, aby povinnosti byly vymáhány. Cizinci jsou tedy do značné míry pracovní síla levná a žádaná právě pro svou bezprávnost a flexibilitu,“uvádí Čižinský.

Ředitelka Centra pro integraci cizinců Lucie Ditrichová si myslí, že snaha ministerstva práce a sociálních věcí řešit práci na černo je vedena tím správným směrem, ale dopad na cizince by mohl být problematičtější:

„Situace cizinců je přeci jenom trochu jiná než práce českých občanů. Práci na černo ve značné míře využívají i čeští občané, ti jsou ale v mnohem lepším postavení, protože mohou využívat evidenci na úřadu práce, jejich práce na černo je prostě výhodná oproti cizincům, kteří mají právní jistotu v České republice nižší,“ říká Lucie Ditrichová.

Počet cizinců, kteří v České republice pracují na černo, nelze odhadnout. Není totiž známý ani počet nelegálních cizinců u nás.

Anna Maňourová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme