Vláda zvýšila minimální mzdu na 8500 korun, zvedne se od srpna

Vláda Jiřího Rusnoka splnila jednu z prvních priorit, kterou si dala při nástupu. Na večerní schůzi schválila návrh na zvýšení minimální mzdy o 500 korun na 8500 korun. Přilepšit by si tak mohlo až 120 tisíc lidí. Naposledy se minimální mzda zvyšovala v roce 2007.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Podle bývalé ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové by to mělo povzbudit zájemce o práci a motivovat nezaměstnané, aby nezůstávali na podpoře.

Nový šéf resortu František Koníček s návrhem Müllerové souhlasí. Už dříve se na kroku dohodla také tripartita, souhlasil s ním i prezident Miloš Zeman.

Analytik institutu CERGE-EI Daniel Münich krok nového kabinetu vítá. Podle něj bylo načase. „Ekonomika nemá ráda velké šoky a držet nějaký parametr šest let a potom ho rázově zvýšit asi není to nejlepší, spíše jsou lepší nějaké pozvolné změny,“ připomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes na Radiožurnálu byl analytik institutu CERGE-EI Daniel Münich

Myslí si ale, že motivační efekt pro nezaměstnané bude velice malý a statisticky neidentifikovatelný. „Změna je stále relativně malá a úroveň minimální mzdy zůstane v České republice jedna z nejnižších v Evropě,“ upozorňuje Münich.

Podobný názor má i bývalý eurokomisař Vladimír Špidla. „Kdyby to skončilo na těch pěti stovkách, tak to prostě nemá cenu. To vyžaduje, aby se minimální mzda zvýšila postupně o něco více. Státy, které mají rozumnou minimální mzdu, mají vyšší zaměstnanost,“ řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu mluvil s bývalým eurokomisařem Vladimírem Špidlou moderátor Martin Veselovský

Kritici, včetně exministra financí Miroslava Kalouska, také varují, že se nezaměstnanost zvýší, protože firmy budou muset kvůli vyšším nákladům víc propouštět. Zástupce zaměstnavatelských svazů to až tak dramaticky nevidí.

„Ve většině případů s tím problém není. Jsou určité skupiny nízkopříjmových lidí, kde problémy jsou, je to zejména u malých a středních podniků a v kategoriích, kde v současné době není práce,“ podotýká předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů Jan Wiesner.

Münich si myslí, že funkčním řešením pro zvýšení motivace nezaměstnaných najít si práci by bylo zvážit snížení zdanění a pojistných odvodů uvalených na nízkopříjmové skupiny, protože v mezinárodním srovnání jsou odvody v Česku stále vysoké.

Tomáš Bystrý, Simona Bartošová, Veronika Neprašová, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme