Vrchní soud potvrdil konkurs na Sazku

Vrchní soud potvrdil konkurs na loterijní společnost Sazka. Odmítl totiž odvolání společností Gladiolus a E-Invest proti rozhodnutí Městského soudu v Praze, který konkurs na Sazku vyhlásil koncem května. Informovala o tom mluvčí insolvenčního správce Sazky Lenka Tichá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka.

Sazka. | Foto: Emanuel Macoun

Bitva o Sazku zná dneškem své vítěze i poražené. Vrchní soud v Praze potvrdil konkurs na tuto loterijní firmu. 7 měsíců trvající insolvenční řízení tak končí ve prospěch věřitelů, firem PPF a KKCG miliardářů Kellnera a Komárka.

Kuloárně se už minimálně dva týdny mluvilo o tom, že vrchní soud odvolání vyhoví a konkurs zruší. Za náhlý obrat zřejmě může včerejší rozhodnutí bývalého generálního ředitele Aleše Hušáka vzít odvolání proti konkursu zpět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější dění kolem Sazky shrnul v Odpoledním Radiožurnálu Martin Drtina

Zbývající dva věřitelé, kteří konkurs také napadli, ale nepředložili vlastní návrh na reorganizaci a soud konstatoval, že pokud Gladiolus a E-Invest nevyužili svého práva ovlivnit další vývoj insolvenčního řízení, nemají co mluvit ani do rozhodnutí o konkursu.

Jejich odvolání tedy odmítl bez toho, že by se věcně zabýval jednotlivými jejich námitkami proti vadám v řízení.

Poražení

Mezi poraženými je Martin Ulčák a Marek Dospiva, jinými slovy Penta a E-Invest. Také sportovní svazy dnešním dnem rozšiřují pole poražených. Protože po právní moci konkursu může insolvenční správce začít podnik rozprodávat, a to buď jednou smlouvou nebo postupně po částech.

Akcionáři jsou v konkursu držitelé takzvaného reziduálního nároku. Jinými slovy na ně se dostane až jako na poslední, pokud ještě něco zbyde. Insolvenční právo toiž vychází z toho, že to jsou právě akcionáři, kteří podnik do konkursu přivedli, nebo alespoň na tom mají hlavní vinu, a proto nemůžou spravedlivě čekat, že by při rozprodeji majetku měli mít stejné postavení jako ti, kterým podnik pod jejich kontrolou dluží.

Sazka | Foto: Marián Vojtek

Bude samozřejmě záležet na dohodách, které se sportovcům s novým majitelem Sazky podaří dojednat, jestli dobrovolně nějakou část ze zisku budou ČSTV a dalším akcionářům odvádět, ale moc by na to tato organizace spoléhat neměla.

Vzhledem k rozhodnutí ministerstva školství posílat příspěvky přímo jednotlivým sportovním klubům namísto toho aby byly centrálně rozdělovány přes ČSTV, můžeme odhadovat, že nové zdroje financování budou na Strahově hledat jen obtížně.

Milan Kopp, Viktorie Hošková, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme