Výběr daní má na Slovensku zlepšit účtenková loterie, lidé mohou vyhrát 10 tisíc eur

Na Slovensku začne v neděli fungovat loterie, která má zvýšit výběr daní a snížit daňové úniky. Jako losy ve státní loterii budou fungovat účtenky z jakéhokoli obchodu. Lidé mohou vyhrát auto nebo 10 tisíc eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účtenky

Účtenky | Foto: Comstock Images

Slovenské ministerstvo financí odhaduje, že v šedé ekonomice se ztrácí z dohledu daňových úřadů ročně až 150 milionů eur, tedy v přepočtu téměř 4 miliardy korun. Tamní vláda doufá, že vidina výhry bude lidi motivovat k tomu, aby vyžadovali od obchodníků nebo řemeslníků nezfalšovaný doklad.

Každou účtenku mohou lidé zaregistrovat u státní loterijní společnosti Tipos prostřednictvím sms nebo mobilní aplikace. Analytik ČSOB Petr Dufek považuje slovenský experiment za zajímavý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O slovenské účtenkové loterii mluvila v Odpoledním Radiožurnálu Jitka Hanžlová

„I když jeho realizace není rozhodně laciná. Přináší sebou náklady nejen na samotné výhry, ale i na celou distribuční síť,“ připomněl Dufek. Také ekonom Next finance Vladimír Pikora upozorňuje, že pořádání loterie přijde stát v přepočtu na několik desítek milionů korun ročně, ale její výnos pro státní pokladnu je nejistý.

„Problém je v tom, že lidé po čase zjistí, že pravděpodobnost výhry v této loterii je celkem malá. Je tedy pro ně daleko zajímavější, než aby vyžadovali doklad, vyžadovat od prodejce nějakou slevu bez dokladu,“ míní Pikora.

Lidé budou muset za každou registraci pokladního bločku jako loterijního losu platit. Poplatek se přitom pohybuje v přepočtu v rozmezí 3 až 6 korun.

„Když si lidé uvědomí, kolik mají dokladů, kolik by museli zaplatit a jak malá je pravděpodobnost, že vyhrají, tak jsou o to víc motivováni, aby ten systém nevyužívali,“ tvrdí Vladimír Pikora. Daleko lepší je podle něj podpořit finanční gramotnost.

„Aby každý chápal, že vydávat doklady je normální a slušné a naopak nebrat si doklady znamená, že sám sebe okrádám.“

Podobný systém státní loterie, jaký zavádějí na Slovensku, se používá pouze na Tchaj-wanu a na Maltě. V Gruzii podobný pokus loni ztroskotal kvůli mizivému zájmu lidí.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme